Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
07:40
Blic.rs A

VIDEO: Putin gomila vojsku na maloj granici s najopasnijim susedom Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je naredio jačanje snaga na granici sa Severnom Korejom, a u tom cilju počelo je dopremanje dodatne opreme i povećanje ljudstva nedaleko od graničnog prelaza sa tom izolovanom državom.

Reuters
Vladimir Putin preduzima preventivne i neophodne mere opreza

Na video-snimku koji je objavio jedan ruski internet kanal, a preneo britanski "Ekspres", vidi se voz natovaren vojnom opremom kako se kreće ka svega 16 kilometara dugoj granici sa Severnom Korejom. Inače, granice Rusije se protežu na više od 20.000 kilometara.

Na drugom snimku primećeni su ruski borbeni helikopteri koji lete ka granici.

- Tri voza sa vojnom opremom kreću se ka regionu Primorski, o čemu je svedočilo i lokalno stanovništvo. Ovakvo premeštanje vojne opreme, i to različitim vidovima transporta, pomno se prati u regionu Primorski, a nesumnjivo ima veze sa Severnom Korejom - kaže u izveštaju vojni veteran Stanislav Sinitsin.

Na video-snimku se vide i teški atriljerijski sistemi, a Sinitsin je u izjavi za rusku televiziju rekao da je to "preventivna ali neophodna mera opreza".

- U strahu da se situacija ne pogorša, naročito u svetlu nedavnih vojnih pretnji i turbulencija, oružane snage okolnih zemalja pomno prate svoje granične prelaze sa Severnom Korejom, a ni mi nismo izuzetak. Ova situacija zavređuje posebnu pažnju i zbog toga što je Pjongjang nekoliko puta u prošlosti narušavao mir u regionu i kršio dogovore - ističe ruski veteran.

S druge strane, Aleksandar Gordejev, jedan od portparola ruske vojske odbio je da otkrije zbog čega je vojska Ruske federacije počela sa pojačanom aktivnošću na granici.

Ipak, imajući u vidu nestabnost lidera Severne Koreje Kima Džonga Una, ne treba biti stručnjak pa pogoditi razlog za jačanje vojnog prisustva na rusko-severnokorejskoj granici. Uostalom, ruska luka Vladivostok, jedna od žila kucavica ruske ekonomije, nalazi se na manje od 15 kilometara od Severne Koreje.

Ovakav potez ruskog predsednika došao je usred tenzija koje se razvijaju na relaciji Severna Koreja-SAD-ostatak sveta. Dok je Donald Tramp odložio slanje svoje moćne armade u vode oko Korejskog poluostrva, iako je pokušao da ubedi svet u suprotno, čini se da je i Kina prvi put počela da postupa oštro sa "mlađim bratom" iz Pjongjanga. Naime, na sednici Saveta bezbednosti UN Kina je glasala za osudu raketne probe, a zanimljivo je da su Severnu Koreju "spasili" - Rusi, koji su blokirali predlog.

U Rusiji je zavladala zabrinutost da bi u slučaju napada SAD na Severnu Koreju mogla da usledi humanitarna kriza koja bi za posledicu imala egzodus velikog broja stanovnika te izolovane države u Rusiju.

Reuters
Rizik od ozbiljnog konflikta značajno povećan nakon najnovijih poteza Severne Koreje

Vladimir Putin je oštro upozorio SAD da bi u slučaju bombardovanja severnokorejskih nuklearnih postrojenja radioaktivni oblak veoma lako mogao da se proširi na Rusiju, te da "Moskva neće dozvoliti takav scenario".

Ruski stručnjak za Severnu Koreju, Konstantin Asimolov sa Instituta za Daleki istok, za "RIA novosti" je izjavio da bi "u slučaju američkog napada na nuklearna postrojenja u Severnoj Koreji radioaktivni talas do Vladivostoka stigao za manje od dva sata.

- Pored toga, hiljade gladnih Severnokorejaca pohrlilo bi u Rusiju u potrazi za azilom - istakao je Asimolov.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov potvrdio je da se situacija u tom regionu pogoršala.

- Na našu veliku žalost, moramo da priznamo da je rizik od ozbiljnog konflikta značajno povećan nakon najnovijih poteza Severne Koreje - rekao je Rjabkov, i pozvao sve strane da "demonstriraju odgovornost kako bi se izbegla eskalacija sukoba".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online