Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.04.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Nemačkoj: Migranti dižu stopu kriminala

Najnoviji statistički podaci koje je predstavio nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer sadrže poglavlje koje će sigurno dovesti do novih diskusija u ovoj izbornoj godini. "Policijski izveštaj o kriminalnoj statistici" ili skraćeno PKS, sadrži deo o kriminalitetu među migrantima koji žive u Nemačkoj.

Reuters
Policija čuva glavnu železničku stanicu u Kelnu

Savezni kriminalistički ured (BKA) je posebno analizirao ponašanje osoba koje su podnele zahtev za azil i poseduju duldung ili u zemlji borave kao ilegalci.

U Nemačkoj je već bilo mnogo diskusija o tome da li azilanti čine više kriminalnih dela nego druge grupacije, što su političari vladajuće koalicije uvek poricali. Sada, međutim, Ministarstvo iznosi podatke koji pokazuju da je samo u 2016. godini broj kriminalnih počinilaca među azilantima porastao za 52,7 odsto, kao i da ih je registrovano 174.438 više nego u 2015. godini.

Izuzeti oni sa dozvolom boravka

Pri tome u statistiku uopšte nisu ušli migranti koji su već dobili dozvolu boravka, jer trenutni propisi ne dozvoljavaju da budu posebno obrađivani. "Na izmeni ovog pravila već se radi, tako da ćemo ubuduće i o ovoj grupaciji imati odvojene podatke", rekao je portparol BKA za list "Velt".

Pri tome su, da statistika o pravom stanju ne bi bila još gora, zanemareni prekršaji koje još samo migranti mogu da počine, kao što je na primer nedozvoljen ulazak u zemlju.

Posmatrano u apsolutnim brojkama, migranti su počinili 8,6 procenata od ukupnog broja krivičnih dela u Nemačkoj, iako čine manje od dva procenta ukupnog stanovništva. U pojedinim kriminalnim aktivnostima su posebno upadljivi: kod džeparenja u 35,1 odsto slučajeva, kod delikata nanošenja opasnih i teških telesnih povreda i silovanja u 14,9 odsto, a kod provala u stanove u 11,3 odsto ukupnog broja.

Trećinu čine okoreli kriminalci

Počinioci među azilantima su, po godinama gledano, daleko mlađi nego grupacije "domaći" i "stranci" - i gotovo isključivo su muškarci. Prema PKS posebno zabrinjava činjenica da je od svih osumnjičenih azilanata, 31 odsto njih počinlo višestruka kriminalna dela, pet odsto čak više od šest.

Predsedniku BKA Holgeru Minhu posebne glavobolje donose azilanti sa Balkana i severa Afrike, dok Sirijci nisu kriminalizovani u tako velikom procentu. Od "novih" 174.438 osumnjičenih u 2016. godini, njih 30.699 su Sirijci, što je nešto više od 20 procenata iako ih je ukupno gledano među azilantima više od trećine. Potom slede sa 17.466 Avganistanci, 12.202 su Iračani, 9.882 Albanci i po oko 9.000 Alžirci i Marokanci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online