Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.05.2017.
03:03
blic.rs A

Gospodari svetskih mora: Čiji je nosač aviona najjači i šta to znači?

U vreme sve većih tenzija na globalnoj sceni, svaka od tri najveće globalne sile - SAD, Rusija i Kina - želi da dokaže da je upravo ona gospodar svetskih mora. One se najviše hvale svojim nosačima aviona koji bi trebalo da uteruju strah u kosti svima koji im se nađu na putu. Amerika ima najveći nosač aviona, ali ni Rusija ni Kina nisu daleko.

Reuters
"Karl Vinson" je samo jedan od čak 19 nosača aviona koje imaju SAD

SAD ima 19 nosača aviona, Rusija samo jedan, a Kina sada ima dva. Međutim, nosači aviona sami po sebi ne govore mnogo o tome ko je najjači. Oni u ovom slučaju više predstavljaju neku vrstu statusnog simbola.

Kako kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, na kraju nije relevantno da li je nečiji nosač aviona veći, važno je na koji način te sile koriste svoja sredstva.

- U generalnoj proceni Amerikanci imaju globalno prisustvo. Nosač aviona omogućava da svoju silu projektujete bilo gde. Amerikanci sa samo jednim nosačem aviona koji šalje sa ratnim brodovima i podmornicama, imaju moć koja nadmašuje ukupnu moć većine oružanih sila na svetu. Oni mogu da reše problem sa bilo kojom zemljom trećeg sveta - kaže Radić.

Ipak on ukazuje na to da "koliko god Amerika bila tehnološki dominantna, sofisticirana i napredna, koliko god bila jaka njena propaganda na globalnom planu, sila koja ima najveći potencijal na kraju nije uspela da reši problem rata protiv terora".

- Sve što se dešavalo od 2001. godine ju je kompromitovalo. Američki sistem je izuzetno razvijen, ali da li je sprega politike i vojske dovela do rešenja u ratovima u Iraku i Avganistanu? Nije - kaže on.

wikipedia.org/Mil.ru
"Admiral Kuznjecov" je jedini ruski nosač aviona 

Što se tiče Rusije, on kaže da je ona velika sila u svakom pogledu, ali da je ograničava to što nema toliko saveznika i baza izvan svojih granica, kao što je slučaj sa SAD.

- Rusija je izolovana od glavnih tokova borbe za globalnu moć geografski. Nju je uvek opterećivalo to što izlazi na četiri mora i ima četiri odvojene flote i one imaju ograničenje u spajanju snaga. Amerikanci su okrenuti na dve strane, ali oni imaju izlaz na topla mora, što im je uvek omogućavalo da u kratkom vremenskom roku pošalju svoje pomorske sile u neku državu. Rusija se nameće u onim delovima prostora gde može fizički da dobaci. Amerikanci imaju razvijen saveznički sistem i sistem baza koji im omogućuju široku globalnu infrastrukturu za svoja dejstva - rekao je analitičar.

Rusija sada pravi nosač aviona koji može da nosi 100 lovačkih aviona i bombardera. Ratna mornarica će početi da ga koristi do 2030. godine, a nazvan je "Štorm". Vojska smatra da je novi nosač neophodan jer "Admiral Kuznjecov" zastareva i može da nosi mnogo manje aviona od američkih nosača.

Dok "Kuznjecov" može da ponese maksimalno 50 letelica, na američki "USS Teodor Ruzvelt" stane oko 90 letelica.

commons.wikimedia.org/Simon YANG
Kina ojačala svoju flotu: Kineski nosač aviona Ljaoning dobio i pojačanje

Kina je porinula svoj novi nosač aviona, veći i napredniji od prethodnog, čime je jasno stavila do znanja da želi da postane ozbiljan igrač u globalnoj igri moći.

Kako kaže analitičar, Kina je naučila lekciju i želi da se nametne kao globalna sila i počela je i sa uspostavljanjem baza u Africi.

- Kina je bacila rukavicu u lice Amerikancima, a ne Rusija. Kina želi da stvori globalnu moć i simboličko sredstvo za to je nosač aviona. Na duže vreme vidimo da će Kina ući u ozbiljnu trku - zaključuje Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online