Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
10:34
b92.net, Vestionline A

Merkel i Putin: Dijalog bez dijaloga?

Angela Merkel ide u Rusiju gde će razgovarati sa Vladimirom Putinom, ali postavlja se pitanje da li je on zainteresovan za razmenu mišljenja, piše Dojče vele.

Reuters
Vladimir Putin i Angela Merkel imaju mnogo tema za razgovor

Kako se veruje, ispred dvoje lidera će na stolu biti Ukrajina, Sirija i druge teme koje opterećuju nemačko-ruske odnose, ali nije izvesno da li će dijalog zaista postojati.

- Nemačka je vodeća sila u Evropi i ona obezbeđuje da Evropa kao takva opstane. Prema ruskom tumačenju, takva Evropa slabi poziciju Rusije zbog čega ona uzvraća udarac - kaže Janis Sarts, direktor NATO Strateškog komunikacijskog centra za izuzetnost za FAZ. 

To je, kako je dodao još jedan od razloga zbog kojeg Nemačka ne želi da dozvoli da Rusija, nakon Krima, anektira još neke teritorije. 

Angela Merkel se u Sočiju u utorak prvi put u poslednje dve godine na ruskom tlu sastaje s predsednikom Putinom.

Merkelova i Putin razgovaraće o ratu u Siriji, konfliktu u Ukrajini, kao i planiranom samitu G20 u Hamburgu.

Na dnevnom redu će se možda naći i ruski pokušaj uticaja na javno mnjenje u Nemačkoj. 

Kancelarkina poruka trebalo bi da bude jasna, očekuje Gernot Erler, opunomoćenik nemačke vlade za Rusiju. 

- Neprihvatljivo je mešanje u stvari druge zemlje na takav način, ilegalnim metodama kao što su prisluškivanje ili hakerski napadi. Mislim da je rusko rukovodstvo svesno šta bi značilo za nemačko-ruske odnose, ako bi takve metode preduzelo ili podržalo - rekao je on. 

Nemačka pridaje veliki značaj odnosima s Rusijom

Pred kancelarkin polazak u Rusiju, portparol nemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da vlada teži tome da "uključi Rusiju u donošenje konstruktivnih rešenja". 

Da je to prioritet upravo u teškim vremenima, tvrdi i stručnjak za Rusiju Štefan Majster iz Nemačkog društva za spoljnu politiku (DGAP).

On podseća da Angela Merkel nije jedina koja putuje u Rusiju. 

- Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel već je boravio tamo, a planira da ode i predsednik Nemačke. Čini mi se da trenutno postoji inicijativa da se uspostave razgovori sa ruskom stranom - kaže on. 

Na ruskom dnevnom redu je, međutim, najviši cilj povećanje spoljnopolitičkog značaja zemlje.

Rusija je od "slabog upravljača krizom", postala "aktivni dizajner" međunarodnih konflikata, smatra Sabine Fišer iz berlinske fondacije Nauka i politika (SWP). 

To se, kaže, pokazuje, kako u Siriji, tako i u Ukrajini. Za nemačku vladu su "dve važne teme koje opterećuju odnose", pre svega nezakonita aneksija Krima i destabilizacija na istoku Ukrajine, kaže portparol Štefen Zajbert. 

Kako bi povećala uticaj u Evropi i demonstrirala međunarodnu moć, Moskva je svesno iskoristila krize ili čak izazvala sukobe, dodaje Sabine Fišer i ističe da se zbog toga EU nalazi pred velikim izazovima. 

- Evropska unija ne može da se upusti u novu podelu Evrope koja bi bila po želji Rusije, bez podrivanja sopstvenih normi i vrednosti, kao i rizikovanja dalje nestabilnosti sa svojim susedima. Takođe, nezakonito i nehumano ponašanje Rusije u konfliktnim regionima, ne može se tolerisati - kaže ona. 

Za Nemačku i EU biće teško da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog s Rusijom, navodi Fišerova i dodaje da bi Berlin i Brisel trebalo da se koncentrišu na to da se konfliktni menadžment vodi na lokalnom nivou, kao i da se humanitarnim aktivnostima ublaže patnje ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online