Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Teški udarci na kraju trke

Centristički predsednički kandidat Emanuel Makron i krajnje desna kandidatkinja Marin le Pen na Dan rada u Parizu razmenili su političke udarce na početku nedelje u kojoj će se održati drugi krug predsedničkih izbora. Makron je treći dan zaredom svoju protivkandidatkinju Le Pen nazvao ekstremistkinjom, dok je ona njega nazvala klonom nepopularnog socijalističkog predsednika na odlasku Fransoa Olanda pod kojim je služio kao ministar privrede od 2014. do 2016. godine.

Reuters
Emanuel Makron i Marin le Pen u klnču za svaki glas

Najnovije ankete pokazuju da Maron uoči nedeljnih izbora vodi pred Le Penovom s 61 naprema 39 posto. Francuskoj se na izborima nudi izbor između Makronove vizije veće integracije s modernizovanom Evropskom unijom, te pozivima Le Pen na izlazak iz evrozone i sasecanje imigracije.

- Boriću se do zadnje sekunde ne samo protiv njenog programa, nego i protiv njene ideje onoga što čini demokratiju i Francusku republiku - istakao je Makron nakon što je odao počast Marokancu koji se pre 22 godine utopio u pariskoj Seni. Mladog imigranta tada su u vodu gurnuli skinhedsi koji su prisustvovali mimohodu za Dan rada u organizaciji Nacionalnog fronta kojom je tada vladao Žan-Mari le Pen, otac današnje kandidatkinje za predsednicu, poznat po ekstremnijim stavovima od svoje kćeri.

Marin le Pen je na skupu u predgrađu Vilepinte koje se nalazi severno od francuske prestonice rekla kako je Makron "Fransoa Oland koji želi ostati" i koji se "drži za vlast kao prilepak".

Borba za Jelisejsku palatu polarizovala je Francusku i na videlo iznela onu vrstu besa prema globalizaciji i političkim elitama koja je na vlast dovela američkog predsednika Donalda Trampa, te Veliku Britaniju izvukla iz Evropske unije nakon referenduma o Bregzitu.

Izbori u Francuskoj, petoj po veličini privredi na svetu i ključnoj članici NATO-a biće prvi na kojima će pobediti kandidat koji ne pripada ni jednoj od velikih političkih stranaka, jer su kandidati socijalista i republikanaca ispali u prvom krugu 23. aprila.

Drugi krug izbora održava se 7. maja usred produženog vikenda zbog državnog praznika, zbog čega se nagađa da će manja izlaznost pomoći Le Penovoj jer njeni glasači u anketama tradicionalno izražavaju čvrstu podršku svojoj kandidatkinji. Makronova prednost poslednjih dana se polagano topi, ali pitanje je ima li Le Pen snage da sustigne i prestigne veliku razliku koju pokazuju gotovo sve ankete.

Čišćenje od ekstremista

Le Penova je od preuzimanja Nacionalnog fronta mnogo radila na tome da stranku očisti od ksenofobnih i antisemitskih asocijacija i da ju time približi širem biračkom tijelu. Ovog vikenda je naglasila kako više nije u kontaktu sa svojim ocem, te da nije odgovorna za njegove komentare.
Njen otac je svoj tradicionalni govor za Dan rada održao pored kipa francuske srednjovekovne heroine Jovanke Orleanske, samo nekoliko stotina metara od mesta na kojem je Makron odavao počast Marokancu.
- Emanuel Makron je na turneji po grobljima. To je loš znak za njega - rekao je Žan-Mari le Pen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online