Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Siromašnima mršava obećanja

Iako se hvale da im je glavna briga kako da zaštite najsiromašnije Francuze, ni Emanuel Makron, ni Marin Lepen ne donose najsiromašnijima ništa novo.

Reuters
Mnogo tenzija za malo promena: Francuzi biraju za tri dana

Nezaposleni Francuzi, stariji od 30 godina neće ni dobiti, ni izgubiti ništa ukoliko Emanuel Makron bude izabran. Bivši ministar ekonomije u socijalističkoj vladi, i sam milioner i bivši bankar u Rotšild banci, Makron je obećao da neće dirati u postojeći sistem socijalnih davanja. Obećano ukidanje lične participacije za medicinske usluge za nezaposlene je odavno ukinuto.
Isto čeka kategoriju nezaposlenih starijih od 30 godina i sa Marin le Pen. Marin le Pen kao i Makron neće povećati solidarne nadoknade za one koji izgube posao.

Penzionerima koji imaju niske penzije, ispod 1.500 evra mesečno, Makronov program donosi umanjenje od 200 evra zbog povećanja takse za socijalna davanja, ali će dobiti u proseku 266 evra godišnje više zbog ukidanja takse na stanovanje. Le Penova obećava bonus od 80 evra mesečno kako bi im se povećala kupovna moć, a smanjenje poreza na primanja od 30 evra mesečno. Sve zajedno siromašnom penzioneru program Le Penove obećava 960 evra godišnje - znatno više nego program njenog rivala Makrona.

Veoma slične povlastice samohranim majkama nudi oboje kandidata. Srednja klasa, porodica sa prihodom od 4.000 evra mesečno zajedno za oba supružnika ima razloga da glasa za Makronov program, jer joj razne poreske i druge olakšice donose godišnje 3.723 evra u budžet. Program Marin le Pen obećava manje, 2.285 evra više godišnje.

Pseća logika

Legendarna francuska glumica Brižit Bardo, koja se posvetila borbi za zaštitu životinja, pozvala je Francuze koji vole životinje da 7. maja u drugom krugu predsedničkih izbora ne glasaju za Emanuela Makrona, jer je "hladan i nema empatiju" prema životinjama, preneo je list "Parizjen". Ona je pre nekoliko meseci ponovila da ne krije simpatije prema Marin le Pen.

Makron najviše obećava najbogatijima. Pojedinac koji zarađuje 5.000 evra mesečno sa Makronovim program na dobitku je za 5.800 evra godišnje. Kada je reč o ovoj kategoriji stanovništva Marin le Pen se u svom programu opredelila za potpuno suprotnu socijalnu politiku. Obećala je da će ovaj viši sloj srednje klase imati više obaveza za plaćanje kako poreza, tako i doprinosa. Sve ovo dogodiće se, naravno, pod uslovom da kandidat koji bude izabran održi svoja obećanja.

Novi svet po meri populista

Marin le Pen je izjavila da je bolje pozicionirana od svog rivala, nezavisnog centrističkog kandidata Emanuela Makrona, da brani interese Francuske u "novom svetu" američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Rusije Vladimira Putina. Liderka partije Nacionalni front, koja se protivi "nekontrolisanoj globalizaciji", nada se da će moći da kanališe ista nacionalistička osećanja protiv establišmenta kakva su Trampa dovela u Belu kuću i podstakla Britance da glasaju za izlazak iz EU.

Ne dirajte moga dedu

"Dosta više!" Ovako je Iv de Gol (65) naslovio svoje pismo javnosti poslato agenciji Frans pres. Unuku slavnog generala Šarla de Gola, zahvaljujući kojem se Francuska našla za stolom pobednika posle Drugog svetskog rata, očigledno je prekipelo. Nije više mogao da podnosi da se liderka Nacionalnog fronta poziva na njegovog dedu i da se pri tom niko ne oglašava - ni istoričari, ni političari.

Iv de Gol rešio je da prekine tišinu tim pre što svi znaju da se među onima koji su 1972. godine osnovali Nacionalni front nalaze isključivo neofašisti, kolaboracionisti, zagovornici zadržavanja alžirske kolonije - ukratko, zakleti neprijatelji generala De Gola među kojima je bilo i učesnika u zaverama protiv njega.

- Neka je sramota one koji zaboravljaju ili koji iskrivljuju poruku koja nam je služila na čast - napisao je Iv De Gol aludirajući na Nikolu Dipon Anjana (kandidat za premijera Le Penove), koji se predstavljao kao naslednik te linije.

- Šta reći onima koji su se protiv De Gola uvek borili, koji su mu oduzeli državljanstvo, osudili ga na smrt za vreme rata, više puta pokušali da ga ubiju - pita Iv de Gol u svom pismu javnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online