Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
12:12
Tanjug, Vestionline A

Obrt: Šef FBI smenjen jer je odbio lojalnost Trampu

Pravi razlog za smenu direktora FBI je taj što je on odbio lojalnost američkom predsedniku tokom jedne zajedničke večere u januaru, piše "Njujork tajms".

Reuters
Blizu izlaza: Džejms Komi

List je ovo objavio pozivajući se na dva neimenovana saradnika nedavno smenjenog Džejmsa Komija. Kako se tvrdi, Komi je navodno, umesto lojalnosti, obećao Trampu poštenje. Saradnici su rekli "Njujork tajmsu" da su se dogovorili da ova informacija ostane poverljiva sve dok je Komi na čelu FBI, prenosi AP.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders, međutim, odbacuje ove navode. 

Ipak, priča savetnika poklapa se sa izjavom dugogodišnjeg Komijevog prijatelja Danijela Ričmana koji je kazao da je predsednik smenio "nekoga ko nije bio voljan da mu se zakune na apsolutnu lojalnost". 

Komi je u oproštajnom pismu naveo da nema nameru da mnogo komentariše i razmišlja o odluci da bude smenjen kao i načinu na koji je to sprovedeno. Komi je u pismu naveo da će biti dobro, ali da će mu mnogo nedostajati FBI. Pismo je cirkulisalo među Komijevim prijateljima i kolegama, a njegov sadržaj je objavljen na sajtu Si-En-Ena. 

Odluka američkog predsednika Donalda Tramp da smeni Komija bila je iznenađujuća. AP ocenjuje da smena Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom. 

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umešanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventaulne Trampove veze. Kao prvi čovek FBI Komi je vodio kompleksnu kontraobaveštajnu istragu od Trampove inauguracije. 

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je u utorak obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah. "Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro", navodi se u pismu Trampa. 

"Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona", naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP. 

Džejms Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni. 

Ovu informaciju koja se pojavila u svetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao sastanku u Los Anđelesu. Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu. 

Komi se potom avionom vratio u Vašington. "Njujork tajms" piše da je Komi prvo pomislio da se radi o šali, ali je potom primio i zvanično obaveštenje predsednika o otkazu. 

Tramp je više od jedne nedelje razmišljao o smeni šefa FBI, a kada je u utorak "prelomio" da to i uradi nije ga lično pozvao već je poslao svog dugogodišnjeg pripadnika privatnog obezbeđenja da Komiju uruči odluku o otkazu, piše "Politiko".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online