Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
21:31
telegraf.rs, Vestionline A

Ruski fotograf optužen za špijunažu u Beloj kući brutalno odgovorio američkim novinarima (FOTO)

Ruski fotograf novinske agencije TASS, koji je bio službeni fotograf ministra spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom njegovog putovanja u Vašington, progovorio je o okruženju oko njega tokom njegove nedavne radne obaveze, opisujući kritiku da je "špijun" kao "apsurdnu i smešnu".

facebook.com/Maria Zakharova
Donald Tramp sa napadnutim ruskim novinarom

U sredu, fotograf Aleksandr Ščerbak, zajedno sa američkim foto-reporterima, bio je u Ovalnom kabinetu u Beloj kući uoči sastanka iza zatvorenih vrata Lavrova i američkog predsednika Donalda Trampa, sa zadatkom da zabeleži službene fotografije koje će biti distribuirane međunarodnim medijima.

- Usledio je standarni protokol u ovom postupku - rekla je Sara Sanders, zamenik pres sekretara Bele kuće, dodajući da je i SAD "imao svog zvaničnog fotografa u sobi".

Međutim, rutinski zadatak izazvao je histeriju u američkim medijima i niz teorija zavere. Čak se sugerisalo da Ščerbak postavio uređaj za prisluškivanje u Ovalni kabinet.

- Ne mogu da shvatim histeriju oko ovog pitanja. Svako se podvrgava standarnoj proceduri provere. Prvo su me pretresli, a zatim moje stvari i uređaje, a posle toga sam otišao u Ovalnu sobu. Mislim da je ovo negodovanje zbog besa nije dozvoljen za tako važan sastanak. Ali nisam više iznenađen šta kažu zapadni mediji. Kao što smo videli, ne pridržavaju se svog etničkog standarda - rekao je fotograf za RT, odbacujući insinuacije kao smešne.

Zbog cele situacije i zbrke koja se desila nakon, fotograf je na svom Fejsbuk profilu napisao post, opisujući celu stvar kao "glupost" i obraćanjem američkim medijima.

- Ja sam osoba koja nije u očima javnosti i nikad pre nisam komentarisao moj rad, ali ova histerija oko fotografisanja u Beloj kući naterala me je da ovo napišem - napisao je on.

Izjavio je da je pokrivao mnoga službena putovanja šefa ruske dipolomatije širom sveta, objašnjavajući da je procedura za takve događaje rutina.

- Spiskovi novinara koji pokrivaju putovanja se uvek podnose unapred. I svi znaju ko gde radi i ko predstavlja koga. Nije bilo ništa neobično tokom snimanja Trampa i Lavrova. Sve je bilo tipično - poručuje Ščerbak.

Rekavši da je njegov posao u Ovalnoj sobi trajao "samo jedan minut", odmah nakon toga je napustio kancelariju i potom Belu kuću.

- Pozivam novinare SAD da ne izgube profesionalni ugled i ne krive druge ljude zbog njihove nemogućnosti u organizaciji snimanja i neuspeha da obezbede pristup svojim medijima. Radio sam kao profesionalni foto-dopisnik dugi niz godina, i sada se susrećem sa takvom apsurdnošću i suludim optužbama po prvi put - zaključio je fotograf.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online