Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.05.2017.
19:24
Vestionline A

Ekvador traži da se Asanžu omogući da napusti ambasadu

Ministar inostranih poslova Ekvadora Gijom Long izjavio je da Velika Britanija mora da omogući osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da napusti teritoriju ambasade ove zemlje u Londonu.

Reuters
Svi čekaju Asanža

Glavno tužilaštvo Švedske u petak je saopštilo da je prekinulo istragu o slučaju Asanža koji je osumnjičen za silovanje u Švedskoj 2010. godine. Nakon objavljivanja odluke, londonska policija je saopštila da će u slučaju da Asanž napusti zgradu Ambasade Ekvadora ipak biti uhapšen, pošto je i dalje na snazi naređenje koje je izdao Vestminsterski magistratski sud 2012. godine. 

"Evropsko naređenje za hapšenje više ne važi. Ujedinjeno Kraljevstvo je dužno da omogući neometano kretanje Džulijanu Asanžu", napisao je ministar na svojoj zvaničnoj stranici na Tviteru. 

Asanž neće tražiti azil u Francuskoj

Francuski advokat Huan Branko, koji zastupa interese osnivača Vikiliksa, objasnio je svoju izjavu da će njegov klijent tražiti politički azil u Francuskoj. 

"Molim medije da mi dozvole da budem precizan: Džulijan Asanž neće tražiti azil u Francuskoj. To će biti volja (predsednika Francuske Emanuela Makrona) da se umeša u njegovu korist", napisao je Branko na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

"Porodica Džulijana Asanža nalazi se u Francuskoj, gde je on osnovao Vikiliks. Ova zemlja ima dugu istoriju zaštite ljudskih prava", dodao je advokat. 

Ranije u intervjuu portalu "Frans info" Branko je izjavio da će njegov klijent tražiti od Francuske da mu dâ status izbeglice. Odgovarajući na pitanje novinara da li će tražiti azil od Makrona, advokat je odgovorio: "Da, naravno, to je očigledno". 

Asanž: Neću oprostiti ni zaboraviti sedam godina "zatvora"

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da je bio zatvoren sedam godina bez optužbe, a da mu je ime oklevetano.

"Zatvoren sedam godina bez optužbe, dok su moja deca odrastala, a ime oklevetano", napisao je on na svom Tviter nalogu, prenosi Tass. 

Asanž je od 2012. živeo u ambasadi Ekvadora u Londonu, pokušavajući da izbegne izručenje Švedskoj u strahu da će to dovesti do njegovog izručenja Sjedinjenim Državama.

Britanska policija saopštila je da će Asanž biti uhapšen ukoliko napusti Ambasadu Ekvadora u Londonu. Policija Londona navodi da je 29. juna 2012. objavljen nalog za njegovo hapšenje jer se nije predao britanskom sudu. "Metropoliten policija je obavezna da realizuje taj nalog ukoliko on napusti Ambasadu", navodi se u saopštenju policije.

Džulijan Asanž strahuje da bi ga švedske vlasti mogle izručiti Sjedinjenim Državama. U SAD-u bi ga, kako prenose agencije, verovatno čekalo suđenje jer je Vikiliks objavio na hiljade tajnih američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Žena koja tvrdi da je silovao Asanž - šokirana

Advokat žene koja tvrdi da ju je silovao osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekla je danas da je "skandal što osumnjičeni za silovanje može da izbegne suđenje" i da je njena klijentkinja šokirana odlukom švedskog tužilaštva. Advokatica Elizabet Masi Fric je dodala da "ona ne može da promeni gledište da ju je Asanž izložio silovanju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online