Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
20:55
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: Bombe na Srbiju poništile Nirnberg

U otvorenom pismu koje je uputio na adresu nemačke ministarke vojske Ursule fon der Lejen, bivši državni sekretar Ministarstva odbrane Vili Vimer komentariše trenutne rasprave o nasleđu koje današnji Bundesver ima iz vremena Hitlerovog Vermahta.

V. Sekulić
Otvoreno i pošteno: Vili Vimer

- Kapitulacija tadašnjeg Vermahta označila je kraj Drugog svetskog rata, a mnogi njegovi čelnici našli su se na optuženičkoj klupi suda u Nirnbergu i bili osuđeni, sa svim posledicama koje je takva presuda nosila sa sobom. Te posledice ugrađene su potom i u povelju Ujedinjenih nacija, dajući samo njima pravo da odlučuju o budućim ratovima, kako se rat kao Drugi svetski više nikada ne bi dogodio - ukazuje Vimer.

- Bez povelje UN, formiranje današnjeg Bundesvera, ulazak Nemačke u NATO i njeno uključivanje u legitiman svetski poredak, uopšte ne bi bilo pravno moguće. Samo na taj način nemački parlament je mogao da odobri članstvo u NATO-u u formi članstva u jednoj odbrambenoj organizaciji, čije je delovanje u skladu sa normama zapisanim u Povelji UN - navodi se dalje u pismu.

- I sami znate da je NATO napadom na Jugoslaviju 1999. godine bez saglasnosti i legitimacije Ujedinjenih nacija pogazio sopstvene temeljne principe zapisane u Pariskoj povelji, i davanjem samom sebi prava da odlučuje o ratu - učinio sve da uništi Povelju UN, kako bi od sebe učinio vojnu silu koja može da bude iskorišćena bilo gde u svetu. Od Nirnberškog procesa nije ostalo ni traga - upozorava Vili Vimer.

Crna klupa čeka

"Možete da se distancirate od Vermahta koliko god hoćete, ali onda treba da vodite Bundesver tako da to bude u skladu sa Poveljom UN i našim sopstvenim Ustavom koji je omogućio da uđemo u jedan odbrambeni pakt koji više ne postoji. U suprotnom, i vi sami se krećete po ivici kriterijuma koje nekoga mogu da dovedu bliže nirnberškoj optuženičkoj klupi, i to mnogo bliže nego što bi nam svima zajedno bilo drago."

- Ukoliko se potrudite da pročitate obrazloženja tadašnjeg američkog predsednika za ulazak u rat, napuštanjem svih okvira koje je mogao da legitimiše samo Savet bezbednosti UN, moglo bi da vam se zavrti u glavi ukoliko pomislite na međunarodno pravo - kaže Vimer u pismu ministarki i traži od nje da pokuša da pronađe u čemu se, pravnički gledano, razlikuje faktičko samolegitimisanje američkog predsednika da povede rat, od stvari za koje su optuženi nemački generali u Nirnbergu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online