Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.05.2017.
18:01
G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Torontu: Umetnika inspirisao srednji vek

U galeriji Srpske nacionalne akademije u Torontu otvorena je izložba slika i crteža Zorana Suvajca Zografa, umetnika iz Republike Srpske, pod nazivom Boje majske večeri. Kao gosti na izložbi svoje radove su izložili i Branko Mioković, Dimitrije Kolarević, Đuro Lubarda, Miloš Bojović i Vladimir Stjepanović.

G. Gligorević
Daroviti pesnik: Uručenje nagrade Danijeli Mrdak

Slikarevi prijatelji i poštovaoci njegovog slikarskog opusa organizovali su ovu prezentaciju njegovih lelujavih i originalnih akvarela, crteža, kaligrafije, ilustracija i ulja na platnu, dok sam umetnik nije mogao da prati svoja dela i da dođe.

- Zograf je slikar i freskopisac, ali on je pre svega i najviše umetnik izrazitog talenta koji mnogo i vredno radi - napomenuo je između ostalog na otvaranju izložbe Vladimir Stjepanović, kustos galerije SNA. Posetioci i ovdašnji ljubitelji umetnosti mogu da vide njegove lirske akvarele sa originalnim prizorima koji bude "tišinu poštovanja i pokornosti pred divotom ", kako je to kritičar zapisao.

U tajne freskopisanja umetnik se uputio devedesetih godina prošlog veka na studijama na Teološkom fakultetu u Beogradu, a inspiraciju je potražio u srpskoj srednjovekovnoj umetnosti. Svoj slikarski opus gradi na sagledavanju svakodnevnih stvari u kojima pronalazi nešto neobično i pretvara ih u imaginarno. Po vlastitim rečima stvara da bi stvarao, a stvari oko sebe vidi nekim drugim očima, a onda to svoje viđenje, preko slika, prenosi na posmatrače.

Radovi gostiju

Gosti izložbe, ovdašnji umetnici izložili su po svoje dve slike, najnovije radove, koji svedoče o trenutnim interesovanjima i preokupacijama u njihovom stvaralačkom postupku i kreaciji. Svi ti valeri, boje i kretanja na izloženim slikama i crtežima i jesu "boje majske večeri" kada se sve u prirodi probudilo i kreće se ka letu, suncu i dugotrajnoj svetlosti dana.

Sofija nagradila pesnikinju

Kako to često biva na događajima koje organizuje SNA u svojim prostorima i ovaj put je vizuelnoj umetnosti pridodata lepota reči i stiha. Pesnikinji Danijeli Mrdak dodeljena je povelja i simbolična novčana nagrada za najbolju pesmu kazivanu na Majskim pesničkim susretima koje je organizovalo Udruženje "Desanka Maksimović".

Pesma "Tain" izbor je Sofije Škorić koja iz ličnih sredstava dodeljuje novčani deo nagrade. Gospođa Škorić, jedan od osnivača SNA, i na ovaj način još uvek je prisutna i aktivna u kulturnom delovanju akademije u našoj zajednici u Torontu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ode Šarulja preko Drine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online