Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
00:56
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp tone u svom Votergejtu

Predsednik Donald Tramp otpustio je Džemsa Komija, direktora FBI, i to dok je Komi istraživao navodne veze Trampovog izbornog štaba, ali i samog Donalda Trampa sa Moskvom! Komi se bavio navodnim pokušajima Rusije da utiče na američku izbornu kampanju sa ciljem da prokrči Donaldu Trampu put do Bele kuće, tačnije da naškodi njegovoj političkoj protivnici Hilari Klinton.

Reuters
Nevolje u ovalnom kabinetu: Sumnjivi Trampovi saradnici

Trampova administracija mesecima negira optužbe da je tokom kampanje 2016. bilo saradnje sa Kremljom. Međutim, istraga FBI o tome još traje. Ostaje gorak ukus jer je šef federalne policije otpušten pre završetka istrage. Političari demokrata nisu jedini koji se boje da će Donald Tramp imenovati novog direktora FBI, koji će na brzinu završiti istragu. Time cela istina o uticaju Moskve nikad ne bi izašla na videlo. Možda...

Naime, istragu o Trampovim vezama sa Kremljom ne vodi samo FBI, već i šest odbora u Predstavničkom domu i Senatu. To su po dva Odbora za obaveštajne poslove, za pravosuđe i za nadzor i reformu vladine uprave. Da stvar bude gora po Trampa, odvojene ali srodne istrage vode i Pentagon, a odnedavno je Ministarstvo pravde imenovalo i specijalnog tužioca koji nadgleda istragu FBI. Reč je o Robertu Muleru koji je bio prethodnik Komiju na čelu FBI.

Srljanje iz laži u laž

Predsednik Donald Tramp kaže da želi novi početak za FBI, a otpuštanje Komija objašnjavao je njegovim ponašanjem tokom afere sa elektronskom poštom Hilari Klinton. To objašnjenje, međutim, niko ne smatra uverljivim, pa čak ni njegovi partijski prijatelji. Naposletku, upravo je Tramp na sva usta hvalio Komija zbog iste stvari, jer je istraga o i-mejlovima usred kampanje žestoko naškodila njegovoj rivalki.

I sada, nekoliko meseci kasnije, otpustiti šefa FBI baš zbog toga? Biće problema, jer je prinudno penzionisanje Džemsa Komija u Vašingtonu izazvalo politički zemljotres. Odluka podseća na skandal Votergejt, jer i Ričard Nikson je početkom sedamdesetih opozvao specijalnog istražitelja Arčibalda Koksa koji je prozreo njegove mutne radnje. Nikson je ipak morao da ode, jer istina pre ili kasnije ispliva na površinu!

Tramp jeste najurio Komija, ali će demokrate i pokoji republikanac dalje istraživati da li je Trampov izborni štab imao dogovore sa Rusima. Zasad nema dokaza za takvu tvrdnju, ali i to može da se promeni, jer previše toga ukazuje na mutne radnje.

Pens već vežba

Magazin "Politiko" preneo je da neki konzervativci iza zatvorenih vrata već otvoreno razmišljaju o potpredsedniku SAD Majku Pensu kao opciji. Taj medij je citirao poslanika koji je rekao da potpredsednik "već vežba". Da li će se i kada republikanci okrenuti Pensu zavisi samo od procene da li bi im puštanje Trampa niz vodu u ovom trenutku bilo korisnije ili će sačekati izbore za Predstavnički dom krajem iduće godine. I, naravno, kako će se afera razvijati.

Flin, zet i zataškavanje

Neubedljiv je Tramp i kad kaže da ni on ni njegovi saradnici imaju bilo kakve veze s Rusima. Da je tako ne bi njegov savetnik za nacionalnu bezbednost general Majkl Flin podneo ostavku nepune tri nedelje od preuzimanja dužnosti i to upravo zbog veza s Rusima. Potom je i ministar pravde Džef Sešens morao sebe da isključi iz nadzora istrage FBI, jer je, kako je priznao, imao kontakte s Rusima koje nije prijavio Senatu.

Konačno, istraga je sada došla i do Trampovog zeta Džeroda Kušnera, koji je visoki savetnik tastu u Beloj kući. Kad se tome doda i da se predsednik triput raspitivao kod Komija da li je pod istragom, te ga je smenio čim je saznao da jeste, jasno je da nešto ozbiljno smrdi na Pensilvanija aveniji 1600. Uostalom, kako se zapitao senator Mark Vorner - zašto bi nevin predsednik triput pitao šefa FBI da li je pod istragom?

Tri impičmenta

Član 2, stav 4, Ustava SAD glasi: "Predsednik, potpredsednik i svi civilni službenici će biti odstranjeni sa svojih funkcija posle impičmenta i osude za izdaju, korupciju ili druge visoke zločine i prekršaje." Dosad su se vodila tri takva procesa: 1868. protiv predsednika Endrjua Džonsona zbog toga što je smenio Sekretara rata Edvina Stantona, zatim 1974. protiv predsednika Ričarda Niksona zbog zataškavanja afere Votergejt i 1998. protiv predsednika Bila Klintona zbog skrivanja vanbračne afere.

Novinari ispisali istoriju

Afera Votergejt je najveći skandal u istoriji SAD, a doveo je do ostavke predsednika Ričarda Niksona 9. avgusta 1974. godine, što je dosad jedina ostavka nekog američkog predsednika. Skandal je počeo hapšenjem petorice provalnika u kancelariji Demokratskog nacionalnog komitetu hotelu Votergejt u Vašingtonu, 17. juna 1972. godine.

Istragu je započeo FBI, ali je ona kasnije prešla u nadležnost Votergejt komiteta, koji je obrazovao Senat SAD. Istragom se ispostavilo da je ova provala bila samo jedna u nizu nelegalnih aktivnosti koje su obuhvatale zastrašivanje, političku špijunažu i sabotiranje. Za ovo su bili odgovorni Niksonov štab i ljudi lojalni njemu.

Posle dve godine istrage protiv predsednika ustanovljeno je da je on nalogodavac svih nezakonitih akcija. Američka i svetska javnost zahvalnost za obelodanjivanje ovih informacija duguju novinarima "Vašington posta" Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu, te njihovom uredniku Benu Bredliju, koji je pustio mlade novinare da pune dve godine idu tragom koji je većina medija zanemarila, čak i ismevala.

 

Tok skandala

* leto 2016 - Ruski špijuni hakovali Hilari Klinton kako bi "pogurali" Trampa ka pobedi
* novembar 2016 - Tramp pobeđuje na predsedničkim izborima
* decembar 2016 - Barak Obama uvodi nove sankcije Rusiji zbog hakovanja
* januar 2017 - Tramp imenuje generala Majkla Flina za savetnika za nacionalnu bezbednost
* januar 2017 - Tramp traži od direktora FBI Džejmsa Komija da obustavi istragu o Rusima
* februar 2017 - Flin podnosi ostavku zbog veza s Moskvom i laganja potpredsednika Majka Pensa
* mart 2017 - FBI pojačava istragu protiv Trampa i saradnika
* april 2017 - Ministar pravde Sešns priznaje "kontakte s Rusima" i ograđuje se od istrage
* april 2017 - Kongres otvara istragu protiv Trampa i saradnika
* maj 2017 - Tramp iznenada otpušta direktora FBI Džemsa Komija
* maj 2017 - Imenovan specijalni tužilac za nadzor istrage
* maj 2017 - Istraga usmerena i na Trampovog zeta Džeroda Kušnera

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online