Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
08:22
Vestionline A

"Pobuna naroda u Britaniji, Soroš želi radikalnu promenu EU"

Brisel je posle neodlučnog ishoda izbora u Velikoj Britaniji "svim snagama" pokušao da prorekne sudbinu Tereze Mej i kada će zaista početi pregovori o Bregzitu.

commons.wikimedia.org/Dronepicr
Elite kažnjene za neobraćanje pažnje na potrebe običnog čoveka

To piše u komentaru sajt iz Brisela Euractiv.com.

- Mej nije pobedila, a vođa Laburista Džeremi Korbin nije izgubio - što je drugačije nego reći da je ona izgubila, a on pobedio - tumači autor komentara, španski novinar Horhe Valero.

Glasači su, piše on, "nagradili veselu kampanju odozdo koju je predvodio nekada beznadežni kandidat levice, a kaznili predvidivu i ličnu kampanju koju je orkestrirala 'jaka i stabilna' Mej".

Rezultat je protumačen kao "nov udarac establišmentu" posle glasanja o Bregzitu juna prošle godine, izbora Donalda Trampa u SAD i uspona Emanuela Makrona, koji je zatresao politički pejsaž Francuske.

U komentaru Euractiva se navodi da je rezultat izbora "pobeda napora zasnovanih na društvenoj zajednici, a poraz nadmenog pridikovanja 'odozgo nadole'".

Dok je ekonomska kriza podsticala socijalno nezadovoljstvo, "glasači su se okrenuli onima koji su za njihovu zabrinutost ponudili odgovore, makar i jednostavne", pa su tako lide EU suočeni s rastom populizma širom Evrope, obećali da če početi da pažljivije slušaju svoje građane.

Zato je za novo pokretanje evropskog projekta potrebno nešto više od pažljivih političara i nekoliko dokumenata - "potreban je novi pristup", navodi se u kometaru britanskih izbora i dodaje da "60-godišnja EU kojom upravlja elita, mora otvoriti kapije Evropljanima ili će građanski talas mašineriju EU sravniti sa zemljom".

Soroš: Eu treba radikalno ponovo smisliti

Zvanični napori zasad ne donose nikakav primetan rezultat, pa građani uzimaju stvari u svoje ruke. Tako je, piše u komentaru, Korbinova kampanja u ogromnom broju privukla mlade ljude, dok su gotovo polovina Makronovih kandidata za parlamentarne izbore u nedelju privrednici, farmeri, doktori, nastavnici, vatrogasci i čak jedan pilot borbenog aviona.

Euractiv navodi da se Korbinov pokret odozdo raste "preteći da partijsku politiku pretvori u građansku politiku".

U "novoj eri koju pokreću društveni mediji, komesarka (EU za konkurentnost) Margarete Vestager je rekla da demokratija 'mora da se prilagodi' građanima koji ustaju na nov način, iako u tome ima i nedostataka koji se moraju rešiti", navodi autor teksta.

Milijarder i investitor Džordž Soroš je dodao da je Žan Mone EU osnovao po modelu "odozgo nadole" i da EU "treba radikalno ponovo smisliti".

Filozof Ortega I Gaset (1883-1955) u "Pobuni masa" iz (1930) je "upozorio na 'čoveka mase' i na opasnost od fašizma po demokratiju. Ali gotovo stotinu godina kasnije, pobuna građana može biti jedini način da željeni svet postane stvarnost, navodi Horhe Valero u komentaru za Euractiv.com.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online