Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
00:44
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Socijalna pomoć za kosovsku mafiju

Nekadašnji komandant OVK i poslanik u Skupštini Kosova, Azem Sulja, osumnjičen je da je novac koji je dobio na ime socijalne pomoći u Švajcarskoj investirao u svoje mafijaške poslove na Kosovu, piše švajcarski "Rundšau".

pixabay.com
Azem Sulja trenutno boravi u zatvoru, očekuje ga suđenje

Sulja (66) se trenutno nalazi u zatvoru i ovog leta ga očekuje suđenje zbog prevara sa zemljom srpskih izbeglica, navodi se dalje.

Državno tužilaštvo Soloturn je 2014. godine obustavilo postupak protiv Sulje zbog zloupotrebe socijalne pomoći jer nisu mogli da mu nađu imovinske dokaze na Kosovu. Kako stoji u optužnici Euleksa protiv Azema Sulje, on je potajno agitovao iz pozadine i prikrivao sve tragove.

Boje ga se

Jedan svedok protiv Azema Sulje je progovorio ekskluzivno za "Rundšau", ali ostao je anoniman jer strahuje za svoj život: "Azem Sulja ima veliki autoritet. Ti ljudi se njega boje, poštuju ga i slušaju."

Tačijev ujak

- Na taj način je kumulirao 450.000 evra (ili 488.000 švajcarskih franaka) koje je dobio od švajcarskog socijalnog sistema. Najverovatnije je taj novac upotrebljen da se finansiraju aktivnosti njegove kriminalne organizacije na Kosovu, citira se optužnica.

Istražitelji Euleksa su utvrdili da je Sulja svojim kontima upravljao preko posrednika. Kako primećuje "Rundšau", čudno je da je "jedna tako uticajna osoba na Kosovu u Švajcarskoj označena kao psihički bolesna".

Sulja, koga Dik Marti pominje u izveštaju Savetu Evrope o zločinima na Kosovu, ujedno i ujak kosovskog predsednika Hašima Tačija, 1994. godine sa ženom i troje dece otputovao je u Švajcarsku gde je dobio azil. On je stekao državljanstvo Švajcarske, ali je proteran pre pet godina pošto su ga vlasti osudile za prevaru. Od 2002. je devet godina primao dodatnu novčanu nadoknadu jer je "zbog psihičkih problema" proglašen sto odsto invalidom.

Oteli 30 miliona evra

U aprilu prošle godine Sulja je uhapšen na Kosovu. Međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova podigao je dve optužnice za organizovani kriminal i korupciju protiv kriminalne grupe od 38 kriminalaca na čelu sa Suljom koji su stekli nekretnine u vrednosti od 30 miliona evra.

U prvoj optužnici, kojom je obuhvaćen i Sulja, optuženi se terete za izvršenje 46 krivičnih dela, uključujući i organizovani kriminal, pranje novca, primanje mita, tešku prevaru, kao i prevaru tokom obavljanja službene dužnosti, ali i donošenje protivzakonitih sudskih presuda, zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje dokumenata i utaju poreza.

Ova banda je, navodno, bila aktivna od 2006. godine i u njoj su bili i pripadnici i albanske i srpske zajednice.

Pri tome je ovaj mafijaš stalno vodio računa da njegovo ime ostane neuprljano, navodi švajcarski "Rundšau". Suljin advokat Beriša tvrdi da njegov klijent nema ništa sa mafijom u zemlji, a da oni koji svedoče protiv njega nisu "verodostojne" osobe.

Proces protiv Azema Sulje treba da počne na leto.

Pretnje istražitelju

Kosovski istražitelj Vehbi Kajtazi je i lično došao u opasnost zbog svojih tekstova o Azemu Sulji na istraživačkom portalu "insajderi.com".
- Novcem iz Švajcarske je grupa povećavala svoj uticaj, razvila kriminalne metode, falsifikovala dokumenta, podmićivala zaposlene u sudovima - kaže on.




 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Hram niče iz pepela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online