Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.06.2017.
14:31 >> 14:48h
Vestionline, sputniknews.com A

Putin: SAD nisu neprijatelj Rusije, nudimo azil Komiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin odgovara na pitanja ruskih građana. Teme su socijalna sfera, zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, spoljna politika i mnoge druge.

Reuters
Vladimir Putin se sedam dana pripremao za intervju 

Rusija ne smatra SAD svojim neprijateljem, kaže ruski predsednik Vladimir Putin i dodaje da je Moskva veoma zainteresovana za normalizaciju odnosa s Vašingtonom

Rastuća rusofobija u SAD je uzrokovana pojačanim unutarpolitičkim trvenjima u toj zemlji, rekao je Putin u "Direktnoj liniji s predsednikom", prenela je agencija Tas.

Putin je naveo i da se nada konstruktivnoj ulozi SAD u rešavanju krize na istoku Ukrajine. 

Putin je izjavio da je Moskva spremna da ponudi politički azil bivšem direktoru FBI Džejmsu Komiju, za koga je rekao da se ne razlikuje od Edvarda Snoudena. 

Prema Putinu, Komi, koji je tajno snimao razgovore sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, više je aktivista za ljudska prava nego šef tajne službe, prenosi Tas. 

"Ukoliko on i dalje bude progonjen u vezi sa tim, bićemo spremni da mu ponudimo politički azil, on to mora da zna", rekao je Putin u okviru tradicionalne "Direktne linije" koju uživo prenose mnogi mediji. 

Putin: Zadatak Rusije je da poveća vojnu sposobnost sirijske vojske

Prema rečima šefa ruske države, iskustvo koje je dobijeno u Siriji je dragoceno. Ruska vojska je uspela da testira najnovije naoružanje.

Ruska vojska će se i dalje nalaziti u bazama Hmejmim i Tartusu i pri potrebi pomagaće i sirijskoj vojsci.

„Što se tiče toga šta ćemo raditi u Siriji - nameravamo da uspostavimo mirovni proces rešavanja krize između sukobljenih strana", dodao je Putin.

Rusija ne smatra Ameriku svojim neprijateljem

Amerikanac je zamolio Putina za savet, šta da radi sa talasom rusofobije.

Šef države je podsetio da su se Rusija i SAD borile zajedno u dva svetska rata. On je izjavio da se mnogi Rusi sa poštovanjem odnose prema dostugnućima američkog naroda.

Po mišljenju Putina, države bi mogle da sarađuju u sferi neširenja nuklearnog oružja.

Osim toga, mogu se početi diskusije na temu ekoloških problema.

„Mi treba da sarađujemo u borbi protiv siromaštvom u svetu, što je jedan od izvora radikalizma i terorizma", naglasio je predsednik.

Šef države je izrazio nadu da Rusija i SAD mogu zajedno da reše probleme Sirije i Ukrajine.

„Spremni smo na konstruktivni dijalog", rekao je on.

Putin: Moja deca žive u Moskvi, ne mešaju se u politiku

"Imam unuke koji idu u vrtić. Ne želim da rastu kao prinčevi. Želim da imaju običan život. Ako bih rekao njihova imena odmah bi bili identifikovani. Molim vas da me razumete", otkrio je Putin.

Priznao je da mu se pre neko vreme rodio drugi unuk. On je saopštio da mu se kćerke bave naukom i obrazoovanjem.

Putin: Rusija je uvek živela pod sankcijama - ništa novo

Istorija Rusije pokazuje da smo živeli pod sankcijama od trenutka kad smo stali na noge i osetili se snažnim. Kada su druge zemlje osetile konkurenta u Rusiji odmah bi pod raznim izgovorima uvodile sankcije, rekao je Putin i dodao: „Da nije bilo Krima, izmislili ti nešto drugo“.

SAD vode politiku obuzdavanja Rusije.

Nove sankcije SAD protiv Rusije koje pokušavaju da se usvoje u senatu bez ikakvog razloga, ništa novo se ne dešava, rekao je Putin.

„Sankcije su nas naterale da uključimo mozak. Kao rezultat u mnogim granama privrede zemlja je obnovila konkurentnost“, dodao je on.  

Ruski predsednik je dodao da je Rusija izgubila 50 milijardi dolara, dok oni koji su njoj uveli sankcije - 100 milijardi dolara. Pad BDP Rusije je iznosio svega 1 odsto.

„Ako partneri budu ukinuli sankcije, i Rusija će to uraditi“, dodao je Putin.

Kako god da bude, Rusija će uraditi sve da "naši proizvodi budu konkurentni u čitavom svetu“, obećao je Putin

Prvo pitanje - ekonomska kriza u Rusiji

Prema rečima šefa države, Rusija je prešla ka periodu rasta. Putin je naglasio da je ekonomija države izašla iz recesije.

Ipak, zabrinutost izaziva povećanja broja građana koji žive ispod praga siromaštva, naveo je predsednik. 

„Pad ruske ekonosmije je bio veoma ozbiljan, zato je Rusima teško da osete ekonomski rast“, rekao je Putin.

Primetan je rast investicija, prodaja automobila i nekretnina - inflacija ja pala na rekordno nizak nivo. Rastu i zlatne rezerve Centralne banke.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.06.2017. 23:02
Jao Putine baš si se raspričao,samo da tamo ima ko da te čuje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online