Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 17.06.2017.
03:00
N. Jokić - Vesti A

Industrija nam truje decu, a države ćute (5): Računi ubijaju kasirke

Jedna studija BUND-a iz 2013. godine obradila je listu od 60.000 kozmetičkih preparata na hormonski aktivne materije. Posle obelodanjivanja izveštaja je, recimo, firma Penaten odustala od upotrebe parabena, a udeo proizvoda sa hormonskim supstancama je do danas opao sa 30 na 25 odsto.

EPA/Ronald Wittek
Opasno radno mesto: Ceo dan s nezdravim papirom

Autori studije su informacije o 80.000 proizvoda pretočili u besplatnu aplikaciju "ToxFox", gde kupac može da se direktno na regalima informiše da li produkt sadrži hormonske sastojke tako što skenira bar-kod određenog artikla.

Otrov na kasama

Nevladina organizacija BUND (Savez za zaštitu prirode i životne okoline) je nedavno izvršila štih-probe na 19 termo-papira, uglavnom na računima iz radnji, etiketama na koferima dva avio-prevoznika i kartama za bioskop. U 14 od 19 uzoraka je dokazano prisustvo bisfenola A, što se smatra alarmantnim, upozorio je Manuel Fernandez iz ovog saveza.

To praktično znači da su određene profesije naročito ugrožene. Prema nekim istraživanjima u Americi, ali i u Evropi, kasirke u supermarketima su duplo i trostruko više izložene bisfenolu A nego prosečeno stanovništvo. BUND i Savezna agencija za životnu sredinu su zahtevali hitnu zabranu termo-papira i prozvali Komisiju EU da neodložno reaguje.

Detlef Velfle iz Saveznog instituta za procenu rizika tvrdi da je bisfenol A opasan pre svega za jetru, bubrege i žlezde u grudima, iako još nije dokazan direktan uticaj na rak dojke. On je, međutim, uzdržan u pogledu zabrane termo-papira jer vlada velika nesigurnost u proceni, s obzirom na to da se tu bisfenol A uzima preko kože, a o tome se u principu još uvek malo zna, kako je rekao.

Komisija EU je predložila ograničenje bisfenola A u termo-papirima, ali države-članice još o tome moraju da glasaju. Takva zabrana bi mogla da stupi na snagu tek za tri godine, tumače iz BUND-a. Do tada je ove papire najbolje izbegavati, a oni koji rade na kasama, treba da imaju rukavice ili da su sigurni da papir koji se koristi nema u sebi bisfenol A.

Propisi štite ometače

I u Švajcarskoj su uznemireni zbog nejasnih odluka EU. Remi Slama, epidemiolog za životnu sredinu u Medicinskom institutu u Grenoblu, jedan je od potpisnika apela:
- Novi propisi su zapravo zaštita za sve supstance koje se smatraju endokrinim ometačima.

Švajcarci čekaju na EU

Medicinari već godinama traže da se bisfenol A&kompanija zabrane, ali se industrija uspešno odupire. Evropska komisija namerava da sve opasne materije podvrgne proceni procenta rizika, dakle da proveri da li pri određenom načinu primene jedan hormonski ometač izaziva određenu bolest. Zaštitnici životne sredine i zdravlja su ogorčeni.

- Na taj način EU ne ispunjava ono što smo tražili jer materije deluju zajedno i teško je otkriti koja materija ima koje dejstvo. Ali mi znamo da su sve opasne i ne želimo nijednu od njih - poručuje Andreas Giz iz Agencije za zaštitu životne sredine.

I Suzane Smolka iz Mreže za zaštitu od pesticida (PAN) smatra da su postavljene "nepremostive prepreke za uvođenje regulative". S druge strane, ni predstavnici hemijske industrije nisu zadovoljni odlukom Komisije jer se plaše da će doći do zabrane "mnogih važnih materija". Grupa evropskih i američkih naučnika apelovala je u otvorenom pismu Komisiji EU da preradi svoje kriterijume.

Bern se ravna po Briselu

I Adrijan Kej iz Saveznog biroa za zdravlje kaže da je Švajcarska sa EU potpisala protokol o međusobnom ujednačavanju zakonskih kriterijuma, pa će konačna odluka EU biti obavezujuća i za Bern.
- Koliko hemikalija će biti zabranjeno, a koliko će proći proveru teško je reći - naglašava Kej - sve dok se ne donesu konačni kriterijumi. A kada će se to desiti, potpuno je nejasno.




 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.06.2017. 17:10
Hormonski ometači izazivaju kancerogena oboljenja i prerani pubertet kod devojčica već sa osam godina, a kod dečaka sa devet. Ti ometači nalaze se u hrani proizvedenoj uz upotrebu pesticida, u plastičnoj ambalaži za hranu, u kozmetičkim proizvodima od pelena i krema za bebe do odeće, šampona, maskara, pudera i raznih gelova i sanitarnih proizvoda. Uprkos tome, pod uticajem krupne industrije države članice EU još nisu uspele da se slože oko zabrane ovih jedinjenja.
Ponedeljak 19.06.2017. 17:11
Ovih dana tema se našla na stolu odgovornih ministara Evropske unije koji su sastanak završili onako kako ga završavaju već proteklih sedam godina – bez sporazuma. Industrijski lobi vrši pritisak da se odredi dozvoljena količina hormonskih ometača i da se onda na osnovu toga neki proizvodi zabranjuju, a drugi dobijaju dozvolu. Industrijski lobi zapravo pokušava da na ovaj način ostavi rupu u budućem zakonu koja bi mu omogućila da nastavi po starom. Francuska, Danska i Švedska na poslednjem bezuspešnom sastanku blokirale su odluku tražeći da kriterijumi budu sigurniji. Industrija tako nastavlja da nam prodaje hormonske ometače dok države i Evropska unija – ćute.
Ponedeljak 19.06.2017. 17:12
Kad uđu u organizam bilo kroz udisanje, hranu ili odeću, naše telo ih prepoznaje kao da su esterogeni iako oni to nisu. Esterogeni su poznati pod imenom ženski hormoni, mada ih imaju i muškarci, ali u znatno manjoj meri. Jedan francuski lekar slikovito opisuje situaciju kroz koju prolazi organizam kada u njega počnu da ulaze hormonski ometači: “To je kao da vam neko kuca na vrata, vi pitate ko je, on kaže poštar, a u stvari je gangster i ubica – a vi, verujući mu otvorite vrata.” Unošenje hormonskih ometača pokreće čitav niz hormonskih procesa koji dovode do ranog puberteta kod dece – devojčice dobijaju mesečni period i rastu im grudi već sa osam godina, a dečacima se već u devetoj godini uvećavaju testisi i uočava se pojačana maljavost. Hormonske promene kod dečaka mogu da budu i takve da dobijaju ženske oblike, povećane grudi, debljaju se i slično. Kod odraslih dugoročno dolazi do teških oboljenja i neplodnosti. Francuska agencija za javno zdravlje objavila je ovih dana zabrinjavajući izveštaj u kome se govori o sve rasprostranjenijoj pojavi ranog puberteta kod dece. U izveštaju se kaže da prerani ulazak u pubertet dugoročno narušava zdravlje i izaziva velike i traumatične psihološke promene kod dece.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online