Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.06.2017.
00:44
B. Božin - Vesti A

Merkelova: To ne može tako!

Plan američkog Senata o proširenju sankcija Moskvi naišao je na kritike u Berlinu, piše portal "Raša tudej", doduše ne zbog toga što se time nanosi šteta ruskoj privredi, već u prvom redu zato što će njima da bude pogođena i evropska ekonomija.

EPA/Stefan Sauer
Sevrni tok 1: Prvi gasovod čeka pojačanje

Portparol kancelarke Angele Merkel izjavio je u njeno ime da "to ne može tako" i dodao da je Merkelova podjednako zabrinuta kao i njen koalicioni partner Zigmar Gabrijel i austrijski kancelar Kristijan Kern.

Njih dvojica su na konferenciji za štampu prošlog četvrtka upozorila da evropskim firmama prete kazne u Americi ukoliko sarađuju sa Rusijom na izgradnji gasovoda Severni tok 2.

Američki trgovci

- Pretnje evropskim kompanijama koje učestvuju na izgradnji energetskog sistema za snabdevanje Evrope su protivne međunarodnom pravu i neprihvatljive, rečeno je u zajedničkom nemačko-austrijskom saopštenju. Nove sankcije, pre svega, imaju za cilj borbu za evropsko tržište tečnog gasa.

"Sa neverovatnom otvorenošću američki zakonski predlog pokazuje o čemu se ovde radi: o prodaji američkog tečnog gasa i potiskivanju ruskih liferanata sa evropskog tržišta. Cilj ovih sankcija je da se obezbede radna mesta u naftnoj industriji SAD", stoji u saopštenju koje su potpisali Gabrijel i Kern.

Američki zakon žestoko bi pogodio evropske firme koje rade na izgradnji novog gasovoda, među kojima i gigante BASF i OMV.

Evropski političari se slažu i u zaključku da je za žaljenje što se američka strana nije konsultovala sa EU oko uvođenja novih instrumenata pritiska na Rusiju.

Razdvojiti politiku od ekonomije

Merkelova je u svom saopštenju ponovila da je neophodno razdvojiti politiku od ekonomije i naglasila da je projekat Severni tok 2 bitan za evropsku energetsku politiku.

Naškodili sebi

Rusija je pretrpela štetu zbog sankcija od oko 50 milijardi dolara, a Zapad je u tom svom kaznenom poduhvatu izgubio čak 100 milijardi, izjavio je ovih dana ruski predsednik Vladimir Putin.

Protivnika gasovoda ima i u Evropi, to su pre svega Poljska i Ukrajina, koje se plaše da bi izgubile prihode od naplate novca za prolazak sadašnjeg gasovoda preko njihovih teritorija. Sa druge strane, Italija se zalaže za izgradnju gasovoda Južni tok, koji bi vodio do njene teritorije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online