Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.06.2017.
09:22
blic.rs A

Situacija izmiče kontroli: Okršaj tri nuklearne sile u Siriji

Na teritoriji Sirije se sve više bliži trenutak kada će se sukobiti koalicije predvođene trima nuklearnim silama - Amerikom, koja podržava pobunjenike, i Rusijom i Iranom koji podržavaju sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Reuters
SAD sve prisutnije u sirijskom sukobu: Lovac F-18

Prošlog vikenda, četvrti put u mesec dana došlo je do sukoba između sirijske državne vojske i koalicije koju predvodi SAD. Rušenje sirijskog vojnog aviona od strane SAD je samo jedan u nizu sve učestalijih incidenata u Siriji koji prete da dovedu do širenja konflikta na region, ali i dalje.

Američki vojni zvaničnici rekli su u nedelju da su sirijske snage napale selo Džadin, zapadno od Rake. U udaru su navodno ranjeni članovi Sirijskih demokratskih snaga - čiji arapski i kurdski borci čine važne saveznike SAD u borbi protiv Islamske države.

Vojni avioni SAD su navodno odbili napade sirijske vojske, ali je sirijski avion SU-22 ponovo počeo da bombarduje pobunjenike bez upozorenja, rekli su američki zvaničnici.

Američka vojska je navodno pokušala da kontaktira sirijski avion, ali bezuspešno, nakon čega ju je "u skladu sa vojnim pravilima" srušila.

Prethodno su se koalicija koju predvodi SAD sukobljavala sa Asadovom vojskom u jugoistočnom delu Sirije, naročito u oblasti Al Tanf, blizu granice sa Irakom.

Nakon tih okršaja, SAD su saopštile da ne žele da se bore protiv sirijskog režima, Rusije niti prorežimskih snaga njihovih saveznika, ali da se neće ustručavati da "brani koaliciju i svoje partnere od bilo kakvih pretnji".

Sve dublje u konflikte

Uprkos tome, čini se da se SAD, Iran i Rusija bliže ulasku u dublje konflikte.

Rusija daje vazdušnu podršku Asadu od 2015. godine i ovog meseca je napala borce koje podržava SAD koji su napali borce koje podržava Iran.

Nakon rušenja sirijskog aviona, Rusija je saopštila da će svi avioni međunarodne koalicije koju predvode SAD, a koji lete zapadno od Eufrata "će biti posmatrani" i "smatrani metama" ruske protivvazdušne odbrane u Siriji.

SAD su saopštile da će prerasporediti svoje letelice na nebu Sirije kako bi obezbedile bezbednost u svojim operacijama protiv Islamske države, ali Pentagon je rekao i da će se američki piloti braniti ako ih Rusi napadnu.

Događaji u Siriji su u protekla dva dana dodatno zakomplikovani nakon što je Iran odlučio da se aktivnije uključi u sukob. Iran je gađao balističkim raketama položaje ekstremista Islamske države u Siriji.

Portparol Revolucionarne garde Ramazan Šarif izjavio je za AP da su "lokalni izvori i snimak drona potvrdili da su rakete pogodile ciljeve".

Šarif je rekao da ispaljivanje rakete odražava "vojnu moć" Irana, ali je istakao da Teheran nema nameru da započne novi rat.

Odmazda za napad u Teheranu

Iran je napade navodno sproveo kao odmazdu za teroristički napad u Teheranu ranije ovog meseca kada je poginulo 18 osoba. Međutim, analitičari kažu da je cilj Irana i da upozori SAD, Saudijsku Arabiju i Izrael. Iran često optužuje ove države da podržavaju sunitske teroriste Islamske države.

Oblast Al Tanf gde najčešće dolazi do okršaja, od strateške je važnosti za Asada i Iran jer može da obezbedi Teheranu vezu za selidbu vojske i opreme kroz Irak do Sirije i Libana. Prisustvo koalicije koju predvode SAD u oblasti Al Tanf je navodno da spreči otvaranje te rute.

Javnost u SAD sve više strahuje od sukoba SAD i Irana, naročito nakon što je objavljeno da zvaničnici Bele kuće žele da povećaju prisustvo vojske u Siriji i da se "snažnije suoče sa Iranom".

SAD i Iran podržavaju i zaraćene strane u Jemenu. SAD podržavaju Saudijsku Arabiju koja predvodi koaliciju u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online