Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.06.2017.
23:31
b92.net, Vestionline A

Tropski talas pogodio Evropu: U Sibiru 37, Srbija "narandžasta"

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina. Temperatura i u Srbiji raste dan za danom

pixabay.com
Čeka nas dugo i toplo leto, tropski talasi tek stižu

U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP.

Hladnije vreme je pogodovalo njihovim naporima da obuzdaju vatru, međutim termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po celzijusu - nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, Austriju, Holandiju i čak Švajcarske Alpe. 

U Hrvatskoj su, takođe, izbila dva požara na južnom delu jadranske obale, što je primoralo lokalne vlasti da narede evakuaciju 800 turista, iako je plamen sada pod kontrolom. 

-Tačno je da smo se uplašili. Sa prozora hotelske sobe izgledalo je kao da je požar na vratima - rekla je švedska turistkinja lokalnim medijima. 

Kakve su prognoze?

Studija objavljena u ponedeljak upozorava da će ekstremni toplotni talasi postati sve uobičajeniji širom sveta, čak i ako je porast temperature ograničen na dva stepena Celzijusa. 

Na severnoj hemisferi, na kojoj je počeo letnji solisticij, vatrogasci su na oprezu i u Austriji, gde se organizuje obeležavanje najdužeg dana u godini paljenjem vatri na festivalu Svetog Jovana. 

U Italiji, prognostičari kažu da bi trenutni toplotni talas mogao da bude najjači u poslednjih 15 godina, sa temperaturama koje su i za osam stepeni iznad godišnjeg proseka - u Milanu je zabeleženo 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni.

U toj zemlji je i državna poštanska služba objavila da će njeni službenici pozivati starije i invalide da bi proverili kako su. 

A kod nas...

Usled visokih temperatura, na teritoriji cele Srbije u petak je na snazi narandžasti meteoalarm koji označava opasne vremenske prilike.

Ženama vozačima autobusa dozvoljeno da voze u suknjama, što nije po protokolu, zbog čega su muškarci - vozači u Nantu protestovali, jer njima nije dozvoljeno da voze u bermudama. 

U Sibiru je takođe zabeležen toplotni talas, sa temperaturama do 37 stepeni u gradu Krasnojasku. 

Međutim, u toj zemlji zabeležena je i druga ekstremna temperatura - svega jedan stepen i sneg u Murmansku na severu Rusije, javili su ruski mediji, a kako se navodi, mnogi građani se smrzavaju, jer je tokom leta u stanovima isključeno centralno grejanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online