Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.06.2017.
09:48
Vestionline, Tanjug A

Parlamentarni izbori u Albaniji

U Albaniji su jutros otvorena birališta na devetim parlamentarnim izborima od pada komunističkog režima Envera Hodže 1991. i prvi od punopravnog članstva te zemlje u NATO-u i dobijanja kandidatskog statusa za priključenje Evropskoj uniji.

EPA/Malton Dibra
Izbori u Albaniji

Izbori su prvobitno bili raspisani za 18. juni, ali su odloženi zbog bojkota opozicije.

Dogovor o održavanju izbora postignut je između vlasti i opozicije, uz posredovanje EU i pre svega SAD.

Albanski parlament, inače, ima 140 poslanika, koji će biti birani u 12 višečlanih izbornih jedinica prema proporcionalnoj zastupljenosti zatvorenih lista sa izbornim pragom od tri odsto za stranke i pet odsto za koalicije.

Na izborima će se ponovno suočavaju dve vodeće koalicije predvođene Socijalističkom strankom (PS) i aktualnim premijerom Edijem Ramom i opozicionom Demokratskom strankom (PD) Ljuljzima Baše.

Tu je i Pokret za Socijalističku integraciju (LSI) Petrita Vasilija, koji će ponovno predstavljati "jezičak na vagi" prilikom sastavljanja nove albanske vlade.

Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane u analizi povodom izbora konstatuje da je najveće negativno iznenađenje lider PS Edi Rama koji se okrenuo nacionalizmu i navodnom povezivanju albanskih etničkih prostora u jednu državu.

Ne sme se, kako se navodi, zaboraviti činjenica da je Albanija punopravna članica NATO-a i da za njen suverenitet garantuje NATO, dok je u ustavu Kosova jasno zapisano, da nije moguće pripajanje odnosno "ujedinjenje Republike Kosovo sa nekom drugom državom pa ni sa Albanijom".

Pozivajući se na raspoloženje birača, IFIMES navodi da posle četiri godine na čelu albanske vlade, albanski glasači i jedan deo međunarodne zajednice spremni su da aktualnom predsedniku vlade i lideru PS, zbog njegove neprimerene retorike i pojedinih poteza dodele "žuti karton", ali ne i Socijalističkoj stranci.

Prema istraživanjima, Socijalistička stranka pojedinačno bi osvojila najviše glasova, ali ne toliko da bi mogla sama da formira vladu.

Demokratska stranka zaostaje za Socijalističkom strankom, dok je na trećem mestu Pokret za socijalističku integraciju (LSI).

Navodi se da je Rama pomake napravio u prve dve godine premijerskog mandata jer je tada, kako se navodi, mnogo obećavao, ali je taj početni zanos izgubljen povezivanjem aktuelnog premijera sa "kanabizacijom Albanije" i cvetanjem organiziranog kriminala i narko biznisa.

Analitičari smatraju, da Edi Rama Albaniju generalno vodi u pogrešnom smeru, pre svega zbog slabih ekonomskih uslova, koji se očitavaju u visokoj stopi nezaposlenosti, porastu troškova života, niskim platama i malim penzijama, koje ne omogućavaju život dostojan čoveka.

Dodaje se i da Rama više nije favorit Zapada, jer petostruko povećanja prinosa marihuane nije rezultat kojim se može pohvaliti, pa za to u IFIMES-u smatraju da će parlamentarni izbori pokazati da li će Baša znati da iskoristi sve slabosti Rame i postane novi albanski vođa.

Međutim, ko će biti novi albanski vođa u mnogo čemu zavisiće od Pokreta za socijalističku integraciju (LSI), od čije podrške će zavisiti ko će formirati novu albansku vladu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online