Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.06.2017.
18:09
B. Božin, D. N. Petrović, D.Dekić A

Balkanski spavači žive bombe

Ekstremisti i borci Islamske države sa Kosova i iz Sandžaka sve su veća pretnja u evropskim razmerama. Nova potvrda je činjenica da je kod Tunišanina Anisa Amrija koji je u decembru 2016. na božićnom vašaru u Berlinu pokosio 11 i povredio više desetina ljudi, pronađen pištolj sa Kosova.

Reuters
Masakr u Berlinu: U rukama napadača Anisa Amrija bio je pištolj s Kosova

Srpski vojni stručnjaci i stručnjaci za terorizam ukazuju da područje Srbije nikako nije zaštićeno od tog opasnog ekstremizma i da službe bezbednosti moraju da budu "budne 24 sata".

Dug put pištolja, koji je koristio Amri, ide od fabrike oružja u Tiringiji, preko Bavarske, u Konstancu u Baden-Virtembergu, da bi tzv. erma EP552 dospela, prema otkriću "Zontagscajtunga" 1992. u švajcarske ruke.

"Bajker" ga je preneo preko granice, a osuđen je zbog šverca oružja, iako se branio da je "ništa zaista opasno".

U iskazu naveo da je pištolj poklonio borcu OVK sa Kosova, koga je upoznao na gradilištu, a "strastveno je voleo oružje".

Kosovar je, prenosi "20 minuta", i sam bio zapanjen da je njegovo oružje korišćeno u terorističkom napadu.

Pištolj je, kako je naveo, odneo rođacima na Kosovo, a odatle je očito dospeo u ruke Amrija.

Inače, kosovski mediji javili su da je u Siriji poginuo 20-godišnji Albanac iz Lipljana Blerim Podvorica pošto je, kod Tandura, "automobilom bombom" uleteo među sirijske vojnike, ubio sebe i 12 pripadnika Asadove vojske.

Ovo nije prvi put da Albanci, pripadnici ID, žrtvuju živote da bi, u ime Alaha i viših ciljeva, ubili što više "nevernika" i mrskih neprijatelja.

Albanac Blerim Heta, pripadnik ID, 2014. u Iraku je u kamionom punim eksploziva uleteo među iračke vojnike i ubio sebe i još 52 osobe.

Njegova sestra Arijeta tvrdi da je bio miran i fin mladić iz dobre porodice, da mu je brzo ispran mozak i bio je uplašen i fasciniran pričama šta će mu se desiti ako ode u pakao.

Dan pred smrt Blerim je sestri i majci, koje su ga molile da se vrati, poslao poruku:

- Samo islam je prava stvar. Možda ću već danas ili sutra sresti Alaha....

Pre odlaska je Blerim Heta tvrdio da bombaši samoubice nisu muslimani.

Posle "kompletne obuke" je na sestrino pitanje, "da li je dobro ubijati ljude" odgovorio "Ukoliko nisu muslimani, jeste"...

Amri doušnik policije?

U slučaju Anisa Amrija je zbog propusta i zataškavanja berlinske kriminalističke službe pojavile su se optužbe da je Tunišanin radio kao doušnik policije jedne pokrajine. Savezni ministar Tomas de Mezijer je to oštro demantovao, ali nije otklonio sumnje da je berlinska LKA falsifikovala akte da bi prikrila propuste dvojice komesara, koji početkom novembra 2016. nisu uhapsili Amrija zbog trgovine drogom.
- Da je tada uhapšen, ne bi nikada došlo do užasnog napada - tvrdi advokat porodica žrtava Andreas Šulc, koji je u njihovo ime zatražio odštetu od 100 miliona evra.

- Albanci i Bošnjaci jesu vernici, ali nisu fanatici, naročito do sada nisu bili spremni da po "nalogu Alaha" za više islamske ciljeve i život u raju "lete u vazduh". Poslednjih godina mnogi su indoktrinirani i spremni na sve - priča Bošnjak sa severa Kosova koji se dugo bavi vehabijama i islamskim ekstremizmom.

Najviše ga brine što se u nekim džamijama na Kosovu, ali i mesdžidima (mestima za molitvu) u Sandžaku vehabije i simpatizeri ID, među kojima su i golobradi dečaci, "truju verom" i spremaju i za samoubilačke akcije na Balkanu i po Evropi.

- Stotine je tzv. spavača, ispranih mozgova, spremnih na razne terorističke akcije, pa i na samožrtvovanje u ime Alaha. Radi se o drastičnoj zloupotrebi vere i skrnavljenju islama - kaže on.

Objava na Fejsbuku

- Poginuo je, nije mrtav. Ne govorite da je mrtav, on i svi drugi koji su stradali na Alahovom putu uvek će biti živi, vi to ne razumete - napisao je na Fejsbuk pofilu, pozivajući se na citat iz Kurana, brat poginulog A. Podvorica.

Momir Stojanović: Golobradi mladići spremni za žrtvu

Mladi od 15 do 25 godina su najpogodniji za indoktrinaciju, što islamski ekstremisti obilato koriste, ukazuje bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović. Naš sagovornik neglašava da su ove ekstremističke pojedinačne akcije postale sastavni deo života planete.

- Na dan MUP-a je u Nišu održana vežba gde su se naše snage silile oružjem, praveći zabavu za neupućene mase. Kao spremni su, a da se nešto, ne daj Bože, tog tipa desi, videli bi - ukazuje Stojanović.

On smatra da bezbednosne službe u Srbiji rade, svaka za sebe kao "svaka vaška obaška", što je nepojmljivo.

Tračevi važniji od terorizma

- Zabrinjava nikad veći upliv politike u srpske bezbednosne službe koje inače zbog nedostatka novca i ljudi imaju ograničen domet. One se sada koriste u partijske svrhe, pa ljudima čija je dnevnica tek nešto veća od evra, politički šefovi traže da sakupljaju tračeve po Beogradu umesto da se maksimalno posvete terorizmu - kaže Aleksandar Radić.

- Nema ni koordinacije u sektoru bezbednosti, a okupe se jednom godišnje, mada bi morali da deluju non-stop, 24 sata, i da se svi podaci slivaju u centralnu bazu koju nemamo, već svaka služba ima svoju. Nemamo ni razmenu podataka sa velikim službama koje nam podatke daju na kašičicu, pa mi i druge male države zavisimo od tih podataka - objasnio je ovaj penzionisani general.

Da opasnosti za Srbiju ima, mišljenja je i vojni analitičar Aleksandar Radić koji, međutim, ukazuje da su indoktrinirani Albanci i Sandžaklije
opasni onoliko koliko "to misle njihovi šefovi" da treba da budu.

Ne izazivati zlo

- Važno je i da država Srbija ne izaziva zlo islamskog ekstremizma, već da vodi računa u koje zemlje upućuje snage u okviru mirovnih misija. Recimo da izbegavamo da šaljemo naše ljude u Avganistan, Irak, Libiju, Siriju... Najrizičnije nam je u Libanu gde imamo jednu četu - pojašnjava Stojanović.

- Oni su samo bombaši, izvršioci dela po zamisli njihovih šefova koji procenjuju gde izvesti akciju da bi imala efekta u javnosti - ukazuje Radić za "Vesti" na važnost naredbodavaca u terorističkim akcijama.

Ističe da poreklo za ID nije bitno, već spremnost za izvršenje zadataka.

- Važno je da su sledbenici njihovog islama, a ne iz koje zemlje stižu i da su spremni ne samo da se bore, već i da ginu za te ideje. Za Balkan su opasni samo ako ID odluči da naše područje treba da se nađe na listi dejstava - kaže Radić.

Kao primer kako se ne sme odustati od borbe sa ekstremnim islamistima, daje Francusku.

- Ne možete svaku akciju da presečete, ali da se borite morate - iznosi ovaj analitičar model prema kojem treba da rade i srpske službe.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online