Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.06.2017.
00:59
Z. Mirković - Vesti A

Islamizacija Balkana: Turci se vratili, a Evropa ćuti

Austrijski ministar odbrane Hans-Peter Doskocil upozorio je na opasnost od rastućeg uticaja islama na zemlje jugoistočne Evrope.

EPA/Marija Kanizaj
Branilac Balkana: Hans Peter Doskocil

- Vidimo islamizaciju na Balkanu od koje nas podilaze žmarci - kaže ovaj uticajni političar iz redova austrijskih socijaldemokrata za nemački dnevnik "Velt" i dodaje da je takav razvoj situacije vrlo zabrinjavajući.

- Snaga i uticaj EU na Balkanu bledi, dok sa druge strane Turska i Saudijska Arabija šire svoj uticaj - kaže Doskocil i dodaje da je zvanična Ankara sve uticajnija na Kosovu, u Albaniji i u Srbiji.

Zaustavimo Turke!

- Po mom mišljenju, Turskoj se više ne bi smelo dozvoliti da šalje svoje nove trupe u okviru NATO misija na Balkanu - navodi austrijski ministar smatrajući da njihovo preveliko grupisanje nije u interesu Evropljana.

- Nemačka i druge zemlje ne smeju da posustanu u svojoj posvećenosti Balkanu jer to može da uznemiri i poremeti krhku demokratiju i ravnotežu snaga u regionu - napominje Doskocil.

Austrija, koja nije članica NATO-a, trenutno u okviru programa Partnerstva za mir ima oko 700 svojih vojnika u NATO misijama na Balkanu. Međutim, pošto je Ankara blokirala dalje učešće Austrije u ovom programu zbog oštrih kritika Beča na račun turske vlade, taj broj bi na duži rok mogao da se smanji.

Ima nagoveštaja da bi upravo Turska mogla da popuni tu prazninu.

Tu su i Rusi

"Velt" dodaje da pored Turske, svoj uticaj dodatno širi i Rusija i tu tvrdnju potkrepljuje izveštajem ruske agencije Sputnjik koja je u martu objavila da "Balkan više ne sluša Brisel". Podseća se da je Moskva obezbedila šest migova 29 za srpsku vojsku, da su ruski oligarsi kupili veliki deo zemlje na jadranskoj obali u Crnoj Gori, a da su bosanski Srbi svoje rafinerije u Bosanskom Brodu i Modriči "ostavili ruskim kompanija".

Kosovo je greh Evrope

Balkan već više decenija za EU predstavlja prirodnu sferu uticaja. Međutim, Evropa je sve slabija. Postojeći sistem se polako raspada, a novi igrači imaju praktično već jednu nogu u polju balkanskog regiona i šire svoj uticaj sve više i više, objavljuje nemački "Velt".

"Ni Vašington ni Brisel ne vide Kosovo kao ono što jeste - MEĐUNARODNOPRAVNI GREH EVROPE."

List podseća da Turska pokušava da osvoji srca stanovnika regiona masovnim obnavljanjem džamija u Bosni i na Kosovu, u Sarajevu i Banjaluci, kao i u Prizrenu i Prištini, dok istovremeno njeni investitori ulažu u Bosni i na jugu Srbije. Na Kosovu su turske kompanije snažno prisutne u prehrambenoj industriji, izgradnji puteva i energetskom sektoru. U Albaniji se takođe širi uticaj Turske.

Milijarde iz EU su nevidljive

Istovremeno, finansijska pomoć u milijardama dolara, godinama iz EU stiže u region Balkana. Iako je Unija ubedljivo najveći donator, to nije tako i u svesti stanovnika regiona, piše nemački list koji podseća da je EU još 2003. godine zemljama Zapadnog Balkana obećala da će postati članice EU, jednog dana.
"Mnoge zemlje su razočarane jer je proces pregovaranja vrlo težak tamo gde ga uopšte ima. S druge strane, iz Brisela stalno ponavljaju da Balkan mora efikasnije da se bori s korupcijom i da izvrši kredibilne reforme", zaključuje "Velt".






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online