Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.07.2017.
19:54
Vestionline A

"Vučićev prijatelj" hvali fašistu, Izrael oštro protestuje

Dve nedelje pre nego što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu trebalo da prisustvuje diplomatskom samitu u Budimpešti, napetost je izbila između Izraela i Mađarske zbog govora mađarskog premijera Viktora Orbana u kome je pohvalio Mikloša Hortija, lidera Mađarske za vreme holokausta, koji je sarađivao sa nacistima.

commons.wikimedia.org/Ladislav Luppa
Mikloš Horti i Adolf Hitler 1938. godine

Orban pohvalio Hortija kao "izuzetnog državnika"

Izrael je protestovao zbog te izjave i na kraju prihvatio razjašnjenje mađarskog ministra spoljnih poslova kako se ne bi narušila Netanjahuova poseta, javljaju izraelski mediji.

- Zbog činjenice da nas istorija nije sahranila posle Prvog svetskog rata zahvalan sam brojnim izuzetnim državnicima, kao što je regent Mikloš Horti. Toj činjenici se ne može protivrečiti pominjanjem nesretne uloge Mađarske u Drugom svetskom ratu - rekao je Orban, kako su preneli izraelski mediji.

Horti je bio regent Kraljevine Mađarske od 1920. do 1944. godine. Izraelski Muzej holokausta Jad Vašem navodi da je Horti predvodio antisemitsku politiku, usvajao zakone protiv Jevreja godinama, bio saveznik Adolfa Hitlera i sarađivao sa nacistima u Drugom svetskom ratu.

Izraelski list Harec navodi da je Orbanova izjava data u okviru ekstremističke, nacionalističke i rasističke kampanje koju on vodi pred izbore 2018. godine i sprečava glasače svoje partije da je napuste i pridruže se ekstremnoj desničarskoj partiji Jobik.

Orbanova izjava izazvala je kritike mađarskih Jevreja, Svetskog jevrejskog kongresa i Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu i dovela je Izrael u neprijatnu poziciju s obzirom da bi Netanjahu trebalo da se sastane s njim 18. jula u Budimpešti. Narednog dana se sastaje sa liderima Češke, Slovačke i Poljske.

Ovo je prva poseta Netanjahua Mađarskoj otkako je ponovo postao premijer 2009. godine. Izraelski ambasador u Budimpešti Josi Amrani je četiri dana posle govora saopštio da su Orbanove reči vrlo uznemirujuće i da se ne sme zaboraviti saradnja Hortijevog režima sa nacistima kao i rasni zakoni doneti u njegovo vreme i uništenje mađarske jevrejske zajednice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.07.2017. 21:00
Pa taj itraelac nije reči rekao o stvaranju nove fa,šističke NDH a smeta mo orbanov Horti.Da ga podsetim da je u državi Hrvatskoj bilo najveće stratište što Srba to i Jevreja i da današnja nov NDH proglašava te svoje "heroje"svetcima,diže im spomenike a uz blagoslov Vatikana.Gde si tu gospodine ti i tvoj glas protiv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online