Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
01:07
sputniknews.com A

Najopasniji čovek na Bliskom istoku želi prijateljstvo sa Putinom

Kralj Saudijske Arabije Salman proglasio je prošlog meseca svog 31-godišnjeg sina Muhameda bin Salmana za novog prestolonaslednika. Mladi princ, doskoro ministar odbrane, zauzeo je mesto rođaka Muhameda bin Najefa, koji je smenjen i sa dužnosti pomoćnika premijera i ministra unutrašnjih poslova.

commons.wikimedia.org/Kremlin.ru
Princ Muhamed bin Salman i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Slaganje oko Egipta, ali Iran i Sirija...

Smatra se da je ova "kadrovska" odluka znak promena ne samo u samom kraljevstvu, već i na Bliskom istoku. Analitičari ocenjuju da bi ovo moglo da označi i promene u spoljnoj politici Saudijske Arabije.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, eksperti ne očekuju drastične preokrete. Odnosi dveju zemalja su kompleksni. S jedne strane, ostaju ozbiljne razlike u statvovima po pitanju Sirije i Irana, a s druge imaju istu ili sličnu poziciju po pitanju Egipta.

Obe zemlje su pozdravile smenu vlasti u Egiptu 2013. godine i nastavile da podržavaju predsednika Abdela Fataha el Sisija. Pretpostavlja se i da su Egipćani kupili i rusko oružje zahvaljujući finansijskoj pomoći Saudijaca.

Osim toga, Moskvu bi u "skorije vreme" mogao da poseti 81-godišnji kralj Saudijske Arabije Salman, što neki tumače kao "dobar znak", a po drugima je to i pokazatelj nivoa bileteralnih odnosa.

Međutim, nedavno je jedna navodna izjava njegovog naslednika uzdrmala javnost - nemački mediji su preneli da je saudijski prestolonaslednik izjavio da je "Rusija pretnja za Saudijsku Arabiju", a da "vojska kraljevstva može za tri dana da uništi ruske snage u Siriji". Kancelarija princa je to od kategorično porekla.

Pristup princa Muhameda bin Salmana sada se čini pragmatičnim kada je reč o saradnji sa Rusijom, u oblastima gde je to moguće. Princ je nedavno bio u poseti Moskvi i pohvalio je odnose sa Rusijom, ocenjujući da oni "prolaze kroz jedan od najboljih perioda". Međutim, politika i dalje ostaje kamen spoticanja.

Dobri odnosi sa Putinom, ali Asad ostaje problem

Ruski ekspert Grigorij Kosač ocenjuje da je novi saudijski prestolonaslednik izgradio dobre lične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Oni su se dvaput sreli - u Peterburgu i Sočiju, gde su posle ruske operacije u Siriji mnogo govorili o ekonomiji i postigli određeno razumevanje. Ali bez obzira na to, princ će se držati kursa koji smatra ispravnijim. Za Saudijsku Arabiju Iran je leglo terorizma na Bliskom istoku, a Asad treba da ode sa vlasti. Dakle, usponi i padovi u rusko-saudijskim odnosima će se nastaviti, i to će biti smetnja razvoju ekonomske saradnje - ističe Kosač.

Zapadni mediji mladog princa opisuju kao "najopasnijeg čoveka na Bliskom istoku". Kritičari ga optužuju da je nagomilao silno bogatstvo, ali kažu da "nije novac ono što ga pokreće, već moć".

Govori se da upravo on drži u rukama sve poluge vlasti. Protivnici ga opisuju i kao ambicioznog, impulsivnog, nepredvidivog i oportunistu. Nemačka obaveštajna služba ga je svojevremeno opisala kao "političkog kockara", koji destabilizuje arapski svet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online