Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.07.2017.
14:11
Vestionline A

Optuženima za ubistvo na Zakintosu preti doživotna robija

Grčki tužilac i istražni sudija su odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog ubistva Amerikanca na Zakintosu.

Reuters
Veliki proces očekuje optužene

Najavljena optužnica protiv njih odnosi se na ubistvo s predumišljajem, prenose grčki lokalni mediji, a očekuje se ista odluka, o pritvaranju do suđenja, i za ostaliu četvoricu koji su danas izašli pred sudiju. Međutim nikakva odluka još nije saopštena.

Najavljena optužnica protiv petorice je najteža: ubistvo s predumišljajem jer je zaključeno da su se unapred odlučili na ubistvo, prenose grčki lokalni mediji.

Inače, osumnjičeni koji su se našli pred istražnim sudijom negirali su krivicu.

Zora Dobričanin za "Vesti": Pritvor traje do suđenja

Advokat Zora Dobričanin objašnjava da se pritvor u Grčkoj lakše određuje nego u Srbiji.

"Pritvor traje do početka suđenja i to može da traje do godinu dana, a postoji i opcija ako se proceni neophodnim o produženju pritvora na još pola godine. Takođe, moguće ga je na predlog ukinuti u bilo kom trenutku. U opciju ulaze i nišenje nanogice, kaucijia i zabrana napuštanja teritorije Grčke, objašnjava Zora Dobričanin.

Očekuje se da se promeni kvalifikacija "ubistvo sa predumišljajem"

Juče su iskaze istražnom sudiji dali jedan 34-godišnji Grk, jedan 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije - dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Po njihovim advokatima, prenose grčki mediji, najteža optužba koja se priprema protiv njih donela bi kaznu doživotnog zatvora.

Advokat dvojice 18-godišnjaka iz Srbije, Lefteris Janatos, ocenio je tu optužbu kao "najtežu, ali očekivanu", mada "ima potpuno poverenje da će grčki sud optužnicu (protiv njih) preinačiti od ubistva s predumišljajem u nanošenje smrtonosnih povreda, i da će suđenje biti pravedno".

Ta druga optužba - za nanošenje smrtonosnih povreda, obično u Grčkoj donosi zatvorsku kaznu uz prevremeno puštanje na slobodu posle četiri do pet godina zatvora, dok većina osuđenih za ubistvo s predumišljajem, doživotno ostaje u zatvoru.

Kada bi suđenje moglo da počne teško je proceniti, s obzirom na to da se tek očekuje sprovođenje istrage i prikupljanje dokaza, pa onda podizanje i potvrđivanje optužnice i tek onda zakazivanje suđenja.

Inače, osumnjičeni bi mogli da provedu u pritvoru i do 18 meseci, čekajući na suđenje. Prema grčkom zakonu, maksimalan pritvor koji može da se odredi u istrazi je šest meseci, ali su moguća i dva produženja do maksimalnih 18.

Ipak, uobičajena praksa je da pritvori traju najduže do isteka šest meseci.

Portal "Imerazante" navodi da će danas biti odlučeno i u koji će zatvor osumnjičeni da budu prebačeni.

Srpska policija uskoro u Grčkoj

Lokalni mediji prenose i da je ambasador Srbije Dušan Spasojević posetio ostrvo i grupni napad na Afroamerikanca objasnio "nekontrolisanom upotrebom alkohola", a ne "rasističkim motivima".

Ambasador je najavio da će uskoro po sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva javnog reda Grčke, grupe srpskih policajaca doći da bi pomogli pre svega preventivni rad policije u turističkim mestima Grčke gde je mladih turista iz Srbije mnogo, a incidenti su česti, preneo je sajt "Imera Zakintu".

Takođe, novi dokazi o tragičnom događaju na grčkom ostrvu pojavljuju se svakog dana, te su grčki mediji u sredu objavili snimak tuče u kojoj je ubijen Amerikanac.

Nakon ubistva uhapšeno je devet osoba, među njima sedam srpskih državljana

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online