Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.07.2017.
15:31
sputniknews.com, Vestionline A

"Uskoro rusko-srpski industrijski park u Srbiji"

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je uspostavljanje bilateralne industrijske kooperacije i stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona u Srbiji.

Tanjug
Aleksandar Čepurin ukazao na nastavak saradnje Srbije i Rusije

- Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Srbije - izjavio je Čepurin u intervjuu za časopis "Srpska ekonomija".

Kako kaže, radi se "o visokotehnološkoj produkciji, gde smo konkurentni", a ta proizvodnja bi mogla da bude plasirana na tržištu Srbije, balkanskog regiona, EU, Turske.

Ruski diplomata ističe da je za Moskvu i Beograd od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, navodeći da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije, sa udelom od 7,2 odsto.

Prema Čepurinovim rečima, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje, koji je prošle godine povećan za 9,0 odsto, "jeste i biće još dugo jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene".

- Tendencija rasta je zabeležena i u prvoj polovini tekuće godine. Sve u svemu, 2017. očekujemo znatno povećanje izvoza srpske poljoprivredne produkcije u Rusiju - rekao je on, dodajući da se sada razmatra i jedan perspektivan projekat u oblasti semenarstva, gde vidi mogućnosti za kvalitativno novu saradnju u velikom zamahu.

Ističući Međuvladin komitet kao ključni mehanizam bilateralne saradnje, koji pomaže u usaglašavanju i realizaciji uzajamno korisnih projekata, Čepurin je najavio u skorije vreme susret dvojice kopredsednika Dmitrija Rogozina i Ivice Dačića u Rusiji, a u oktobru ili novembru proširenu sednicu Međuvladinog komiteta u Srbiji.

Komentarišući put evropske integracije Srbije, ruski ambasador je primetio da će "prilikom pristupanja EU, Srbija morati da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom".

- Nedostaci takvog poteza su očigledni i zato tri strane, Rusija, Srbija i EU, treba da nađu prihvatljivo rešenje. O tome bi se, naravno, trebalo dogovarati unapred… Treba uzeti u obzir da je EU, kako bi sačuvala konkurentnost na globalnom nivou, objektivno zainteresovana za energičan razvoj ekonomskih odnosa s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Nadamo se da će tako i biti - rekao je Čepurin u intervjuu za "Srpsku ekonomiju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online