Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
22:29
Vestionline, Tanjug A

"Osvajanje" Balkana: Zagreb dobija "ambasadu Katalonije"

Vlada Katalonije otvoriće uskoro u Hrvatskoj svoje predstavništvo, koja će pokrivati zemlje jugoistočne Evrope, piše zagrebački "Globus". Kako navode, tu informaciju im je potvrdila "visokopozicionirana osoba regionalne vlade u Barseloni".

EPA/TONI ALBIR
Građani spremni za referendum: Da li će Katalonci izglasati nezavisnost?

Time se politička borba između Katalonije i Španije širi i na ove prostore, samo dva meseca pre najavljenog referenduma o nezavisnosti, naveo je Jutarnji.

- U Hrvatskoj sigurno otvaramo svoje predstavništvo kao što smo uradili i u drugim delovima Evrope - kaže izvor u vladi koja je za 1. oktobar najavila referendum o otcepljenju od Španije.

U Barseloni to predstavništvo službeno nazivaju "delegacija", iako ga smatraju ambasadom regije sa 7,5 miliona stanovnika. 

"Katalonci će tako iz Zagreba nastojati da ostvare političke i ekonomske interese u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, a moguće i u Bugarskoj i Rumuniji", piše "Globus". 

Međutim, prvi cilj je svakako pridobijanje međunarodne podrške za referendum koji Vlada u Madridu i španski Ustavni sud smatraju nezakonitim. 

- Postoje strateški kriterijumi zbog kojih smo odabrali Hrvatsku - kaže izvor "Globusa", ali nije želeo da ih navede pre službenog otvaranje kancelarija.

Trenutno nije poznato ko će voditi kancelariju Katalonije u Zagrebu i koliko će ljudi biti zaposleno, ali je poznato da će biti otvorena u avgustu ili početkom septembra. Postoji mogućnost da bude otvorena i 11. septembra na nacionalni Dan Katalonije, navodi "Globus", prenosi Jutarnji.

Takve delegacije Katalonija već ima u 11 zemalja u svetu, uvek se nalaze u glavnim gradovima, a u Evropi im je još jedino preostao jugoistočni deo. 

Delegacije su prvo otvorene u Briselu, Berlinu, Londonu, Parizu, Italiji i Austriji, potom u Lisabonu i Kopenhagenu, iz koga se pokrivaju nordijske zemlje, u Ženevi i Varšavi, odakle se pokrivaju baltičke zemlje. 

Svim tim "ambasada" upravlja Kancelarija za institucionalne i spoljne poslove te odnose i transparentnost. Taj kancelarija, deo katalonske vlade, zapravo je "katalonsko ministarstvo inostranih poslova". 

Na čelu te kancelarije je 46-godišnji Raul Romeva, kojeg smatraju "ministrom spoljnih poslova Katalonije". 

Hrvatsko ministarstvo inostranih poslova nije odgovorilo hoće li njihov predstavnik prisustvovati otvaranju u Zagrebu, niti da li su u kontaktu s vladom Katalonije. Španska delegacija u Zagrebu takođe nije odgovorila na to pitanje, naveo je Jutarnji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online