Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.07.2017.
03:16
B. Božin - Vesti A

"Vesti" istražuju kako da stari u Nemačkoj ostvare svoje pravo: Nema nege bez molbe osiguranju

Kome je potrebna tuđa nega i pomoć zbog starosti ili bolesti ima pravo na ove usluge, a da bi se došlo do toga neophodno je - kao prvo - da se uputi pismo sa molbom na adresu krankenkase (zdravstvenog osiguranja).

pixabay.com
Postoji pet nivoa nege koji osiguranik dobija

Rangiranje za jedan od pet nivoa nege je početni korak kako bi se obezbedio novac od osiguranja, a utvrđivanje stepena nege mora takođe da se zahteva od zdravstvene kase.

Od toga koji je nivo nege zavisi i pomoć koju osiguranik dobija. Na primer, stepen 1 znači da je osoba lako ograničena u svojoj samostalnosti i sposobnostima i otuda joj je potrebno minimum nege. Takvi slučajevi obuhvataju savetovanja, snabdevanje sredstvima za negu i kurseve za negu članova porodice, odnosno volontera koji pomaže konkretnoj osobi. Sa svakim daljim stepenom raste potreba za negom kao i beneficije. Najviši nivo 5 znači da je osoba jedva sposobna da nešto sama uradi i da je potpuno ograničena u obavljanju svakodnevnih funkcija. Srazmerno tome je sveobuhvatna i pomoć koju dotični dobija i koja mu je potrebna.

Državno osigurani pacijenti su automatski pokriveni i po pitanju nege, dok privatno osigurani moraju da se obrate svojim kasama i objasne razloge, a ova im onda šalje odgovarajući formular.

Dnevnik obaveza

U cilju bolje pripreme za proceduru, dobro je da postoji dnevnik kojim se dokumentuje svakodnevni raspored koji je u skladu sa realnom situacijom. Čak i ako se odbije neki stepen nege ili se odredi niži, dnevnik kojim se protokoliše nega određene osobe je važan dokument i neretko osnova za ulaganje prigovora na odluku o stepenu nege.

Posle upućivanja zahteva i jednih i drugih, sledi provera i procena osiguranja tako što se šalje ovlašćeno lice u kuću ili dom za negu i utvrđuje stepen potrebne nege. Pri tom se procenjuju sledeće mogućnosti pacijenta: njegova mobilnost, kognitivne i komunikativne sposobnosti, ponašanje i psihički problemi, samostalnost u ophođenju sa medicinskim i terapijskim zahtevima i opterećenjima, svakodnevica i socijalni kontakti.

Veštak osiguranja razgovara sa pacijentom i ispituje ga o svakodnevnim stvarima, često i intimne prirode, kao što je samostalni odlazak u toalet. Poželjno je da je prilikom ispitivanja prisutan neko ko dobro poznaje pacijenta, na primer, bračni partner, deca ili negovatelj, a potrebno je priložiti i nalaze lekara i klinika. Na osnovu činjeničnog stanja sledi utvrđivanje stepena nege, za šta se koristi zakonski utvrđen sistem poena.

Ulaganje prigovora

U slučaju nezadovoljstva određenom odlukom medicinskih službi o stepenu nege, može da se uloži prigovor. Rok za to je samo jedan mesec. Prigovor mora da se uloži kod osiguranja. Ko nije time zadovoljan, može da se obrati socijalnom sudu. Pomoć prilikom ulaganja prigovora daju i centrale potrošača i socijalno udruženje VdK Nemačke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online