Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
20:49
Dojče vele A

"Nova runda Hladnog rata: Zapečaćeno je - Rusi su neprijatelji!"

Ako je još i tinjala, ovih dana je definitivno zgasnula ruska nada u novi početak u odnosima sa SAD, odluka Kongresa da pooštri sankcije u Moskvi je izazvala mešavinu otrežnjenja, neverice i potrebe za osvetom, a brojni ruski političari i eksperti čak govore i o povratku Hladnog rata, piše danas nemački državni radio "Dojče vele".

EPA/Michael Klimentyev/Sputnik
Potonule nade za normalizaciju odnosa: Vladimir Putin i Donald Tramp

- Vašington je Moskvi zvanično objavio hladni rat - kaže novinar i publicista Konstantin Egert za nemački radio. 

On ukazuje na simboliku kojom je Kongres praktično stavio Rusiju u istu liniju sa Severnom Korejom, jer je u izglasanom zakonu o sankcijama i paket protiv Pjongjanga i Teherana.

- Zapečaćen je status Rusije kao neprijatelja - kaže Egert. 

Rusija je, kako on kaže, za američki establišment postala deo metaforičke "osovine zla" koju je uspostavio bivši predsednik Džordž Buš mlađi. Egert smatra da je moguća eskalacija u Siriji ili na istoku Ukrajine - kao vid ruske reakcije.

Odgovor na hakerske napade 

Reč je o najoštrijim sankcijama SAD protiv Rusije od početka rusko-ukrajinskog konflikta 2014. godine. Predstavnički dom je nove mere obrazložio pokušajem Moskve da se hakerskim napadima umeša u predizbornu kampanju za američke predsedničke izbore, što Moskva negira. 

Nova ograničenja pogađaju između ostalog energetski sektor, ključnu branšu ruske privrede. Pre nego što predlog zakona bude prosleđen predsedniku na potpis o njemu mora glasati Senat.

Još početkom jula, nakon prvog susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na marginama Samita G20 u Hamburgu, Vladimir Putin je izrazio tihu nadu u "ponovno uspostavljanje saradnje".

- U najmanju ruku delimično - rekao je šef Kremlja.

Da li je nada sada umrla? Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, u sredu nije konkretno odgovorio. 

- Odluka Kongresa o novim sankcijama je u svakom slučaju prilično tužna - rekao je on.

Kremlj će se uzdržati od reakcija sve dok zakon ne bude zaista usvojen.

- Nove sankcije čine normalizaciju u dogledno vreme prilično nemogućom - rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, preneo je "Dojče vele". 

- Mi više nećemo bacati bisere - rekao je Rjabkov.

Ta se rečenica u medijima tumači kao aluzija na "Besedu na Gori" u kojoj Hristos upozorava da ne treba bacati bisere "pred svinje". Ovaj citat iz Biblije je jedna od najoštrijih izjava Moskve prema Vašingtonu u poslednjih nekoliko meseci.

Nakon Trampove izborne pobede Rusija je u diplomatskom smislu bila suzdržana i izbegavala je kritike na račun SAD. Osim toga Moskva je odustala od kontramera kada je odlazeći predsednik Barak Obama prošle godine kao reakciju na navodne hakerske napade proterao više od 30 ruskih diplomata iz zemlje i praktično oduzeo dva diplomatska odmarališta Rusiji.

"Bolno za Ameriku“ 

Mihail Taratuta, renomirani ruski ekspert za SAD i bivši dopisnik iz Vašingtonu, smatra da je Vladimir Putin sada pred dilemom. Slaba reakcija Kremlja bi bila interpretirana kao slabost, napisao je Taratuta u blogu za radio Eho Moskve. 

- Žestoka reakcija bi značila kraj najvećeg sna Kremlja, naime da se postigne saglasnost sa Trampom i da se odnos sa Amerikom jednom poboljša. Žestoka reakcija je najverovatnija - smatra Taratuta.

Ukoliko stupe na snagu nove sankcije, što se u Moskvi smatra gotovom stvari, mnogi u Rusiji očekuju proterivanje američkih diplomata. Konstantin Kosačov, predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije, zalaže se za "asimetričnu" reakciju koja bi bila "bolna za Amerikance".

Kako bi se to moglo odvijati Rusija je već pokazala 2012. godine kada je Moskva zabranila Amerikancima da usvajaju rusku decu. Govori se o predstojećoj "spirali sankcija". Neki stručnjaci su zaprepašćeni.

- U datim okolnostima uopšte nije jasno šta Rusija treba da uradi - kaže Fjodor Lukjanov, šef trusta mozgova Savet za spoljnu i odbrambenu politiku koji je blizak ruskoj vladi.

Prikriveni ekonomski interesi 

Na državnoj ruskoj televiziji američke sankcije su predstavljene kao evropski problem. Deo mera je usmeren protiv preduzeća koja sarađuju sa Rusijom u energetskom sektoru. 

Eksplicitno se pominje projekat gasovod Severni tok 2, koji treba da isporučiti više gasa iz Rusije preko Baltičkog mora direktno u Nemačku, naveo je nemački državni radio. Nemačka i Austrija su moguće posledice američkih sankcija već kritikovale. I Brisel je pokazao zabrinutost.

Ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin kaže da su sankcije udarac "protiv energetske sigurnosti Evrope".

Ruski eksperti američke sankcije stavljaju na stub srama kao ekonomske mere kako bi se Rusiji na evropskom energetskom tržištu napravila konkurencija. U tom kontekstu političar Kosačov traži dogovor Moskve i Brisela. Moguća je moćna alijansa, tako glasi njegova nada, preneo je nemački državni radio.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online