Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.07.2017.
17:31
sputniknews.com, Vestionline A

Poljska: Rusija lažira istoriju Drugog svetskog rata

Poljski Institut za nacionalno sećanje nazvalo je dokumenta koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane o tome da je Crvena armija oslobodila teritoriju Poljske - falsifikovanjem istorije.

commons.wikimedia.org/Bundesarchiv
Vojnici Crvene armije u Poljskoj

Prošle nedelje ruski vojni resor je skinuo oznaku tajnosti sa arhivskih dokumenata o oslobađanju Poljske od nacizma.

Na sajtu Ministarstva odbrane se mogu pročitati telegrami, izveštaji, raporti koji javnosti daju uvid u odnos Poljaka prema sovjetskim vojnicima.

Ova dokumenta negiraju u Poljskoj uvreženo mišljenje da Crvena armija Poljacima nije donela oslobođenje, već novo ropstvo.

Upravo na tom Institutu za nacionalno sećanje primetili su lažiranje istorije.

U Varšavi tvrde da su dokumenta Ministarstva odbrane objavljena da se dokaže da su Poljaci smatrali vojnike Crvene armije isključivo oslobodiocima.

Ovu tezu Institut smatra pristrasnom, dokumenta su specijalno odabrana i istrgnuta iz konteksta, dok su komentari neobjektivni.

Po mišljenju autora izjave, "lažna slika" oslobađanja Poljske vidi se već u prvom delu članka.

Radi se o frazi: "Leta 1944. godine vojska 1. Beloruskog fronta u području Bresta prešla je granicu SSSR-a i počela oslobađanje Poljske od nacističko-fašističke okupacije".

Ovde se "falsifikovanje" vidi u tome što Institut smatra da je Crvena armija prešla predratnu granicu Poljske u leto 1944. godine, a ne u januaru te godine.

- Od tog trenutka je počelo "oslobađanje" Poljske, čiji simbol su postali zloglasni događaji u Vilnjusu. Nakon proterivanja Nemaca iz tog grada, Crvena armija i NKVD su opkolili i razoružali oko 8.000 učesnika u bici za oslobođenje grada - naveli su u institutu.

U Institutu su takođe saopštili da su dokumenta o akcijama sovjetske vojske u centralnom delu Poljske objavljena ranije, ali ipak, za razliku od ruskih dokumenata, sadržali su "kritičko mišljenje poljskog društva, koje se tiče ulaska Crvene armije u Poljsku, povezanih s strahom i čak protestima protiv represija i ograničavanjem građanskih sloboda".

- Može se razumeti primedba u objavljenim dokumentima gde su prikazane reakcije stanovništava izmučenog petogodišnjom okupacijom na ulazak Crvene armije u Poljsku. Nadali smo se da će ona doneti slobodu, često se nije znalo kakve planovi Sovjeti imaju sa Poljskom. Realnost je brzo donela razočarenje. Crvena armija je zaista potisnula Nemce iz Poljske, ali u isto vreme igrala je ulogu zaštitnika za proces nasilnog uvođenja komunističke diktature u Poljsku - navodi se u saopštenju.

Po mišljenju Instituta, za većinu Poljaka Crvena armija nije donela oslobođenje, već "novo porobljavanje".

- Pri pokušavaju da stavi poljsku stranu u poziciju ’zahvalnosti‘ za ’oslobođenje‘ od nemačke okupacije, ruska strana treba da zna da se poljska zemlja našla pod najžešćom okupacijom u rezultatu dogovora  koje je zaključio SSSR sa Trećim rajhom u avgustu i septembru 1939. godine, a suština tog sporazuma je bilo uništavanje Poljske sa strane obe totalitarne države - izjavili su u institutu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online