Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.07.2017.
00:55
Vestionline, Tanjug A

Švajcarski list uz Vučića: Pokreće Kosovo sa mrtve tačke

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da pomeri stvari oko Kosova sa mrtve tačke, "liberalni protivnici predsednika se u diskusiju sadržinski i ne upuštaju, već se žale što on dominira medijskom javnošću", piše "Noje cirher cajtung".

Tanjug
Politički preduzetnik: Aleksandar Vučić

"Svašta se može prebaciti srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, ali ne i to da se ograničava na uživanje u sinekurama svoje obuhvatne moći. Za razliku od većine kolega po funkciji u regionu, on je politički preduzetnik koji žele da pokrene stvari sa mrtve tačke - tako i u vezi sa dugom i teškom pričom o Kosovu", navodi list.

Ta priča nikako nije tek hipoteka iz Miloševićeve ere već opterećuje odnos Srba i Albanaca, najvećih naroda Zapadnog Balkana, otkako je Srbija oduzela oblast Osmanlijama u ratu 1912. godine, navodi se u članku..

Andreas Ernst, dopisnik tog lista sa Balkana, podseća da je Vučić još na inauguraciji u maju najavio "unutrašnji dijalog" o kosovskom pitanju te da je stvar nedavno konkretizovao u jednom novinskom članku. 

Taj tekst je "špikovan metaforama", ali osnovni patos je, tumači Ernst, potreba da se nađe trajno rešenje, bez nasilja, da se postigne istorijski kompromis sa Albancima, prenosi Dojče vele.

"Reakcija opozicije u Srbiji bila je razočaravajuće prazna. Svakako je tačno da medijska dominacija vladajućih i kontrola nad mnogim elektronskim i štampanim medijima predstavlja loš preduslov za plodan javni dijalog. Ali ova strukturna prepreka ne može da zabašuri da u velikom delu opozicije naprosto nedostaje ideja o tome kako Srbija dugoročno treba da se nosi sa Kosovom", piše Ernst.

Dok nacionalistička opozicija spočitava Vučiću izdaju, a najavljeni dijalog naziva smokvinim listom za priznanje Kosova, "liberalni protivnici predsednika se u diskusiju sadržinski uopšte i ne upuštaju, već se žale što on dominira medijskom javnošću". 

Crkva, dodaje se u tekstu, upozorava da se ne sme prihvatiti nezavisnost Kosova. U Briselu ćute, možda jer čekaju na dalje reakcije, ali pre jer je tamo letnja pauza.

U Tirani i Prištini je Vučićev predlog naišao na odobravanje, beleži Ernst, ali tako što je recimo albanski premijer Edi Rama poručio da put mora voditi priznanju nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Švajcarski list podseća na "model koji Nemačka već duže predlaže", a imao bi obrise ugovora Zapadne i Istočne Nemačke iz 1972. u kojem je Bon de facto, ali ne i de iure priznao DDR.

"Takođe je moguć, mada malo verovatan, kompromis u kojem bi bile zamenjene albanske i srpske naseljene oblasti u blizini granice, nakon čega bi se dve države zvanično priznale. Raduje u svakom slučaju što dinamika za rešenje komšijskog problema konačno dolazi iz samog regiona, a ne kao vatrogasna mera spolja", zaključuje Andreas Ernst u svom tekstu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online