Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.08.2017.
00:11
I. Kozarski - Vesti A

Srbin, ruski snajperista: Dejan opet prevario smrt

Heroj među Rusima, srpski snajperista Dejan Berić, opet je prevario smrt. Ukrajinci su ga kod Donjecka ranili najmanje treći put, ali će tiha smrt koje se najviše plaše ubrzo da se vrati u stroj.

Lična arhiva
Heroj za Ruse: Dejan Berić sa dečakom oz Donjecka

Vest o ranjavanju Berića objavio je njegov prijatelj Zahar Prilepin, najčitaniji ruski pisac mlađe generacije, specijalac OMON-a iz čečenskih ratova i čest gost Emira Kusturice u Mokroj Gori.

Bog me spasao

- Naš brat i saborac Deki ranjen je u bliskom boju. Deki je naš rođeni, pravi Srbin i pravi Rus - objavio je Zahar Prilepin na društvenim mrežama, na šta su korisnici odgovorili salvom želja za uspešnim oporavkom i toplih reči upućenih Beriću i srpskom narodu.

Berić je nedavno prešao u bataljon u kom je okoreli tradicionalista Prilepin politički komesar, u vreme kada zajednička nevolja briše ideologije i razlike koje donose među ljudima.

Naš borac je zanat pekao na Kosovu 1999. i desetinama potvrđenih pogodaka, čak i obaranjem drona, Rusijom proneo slavu srpske snajperske škole. A ranjavanje je škrto opisao.

- Meci su leteli kao muve. Sam me je Bog spasao, jer prosto je nemoguće da me je pogodilo samo jedno zrno, i to u nogu. Metak nije zakačio kost i sada je sve dobro. Ali, lekari kažu da će oporavak da potraje mesec i po dana - bilo je sve što je rekao Berić, koji je prethodnu ranu dugo krio, dok nije zarasla, kako se ne bi uznemirio njegov sin u Srbiji.

Lična arhiva

Zimska ljubav

Dejan Berić organizovao je brojne dobrotvorne akcije na Donbasu. U Domove dece koje su u ratu ostala bez roditeljske brige donosio je pomoć dobrih ljudi iz Srbije i smeh na lica mališana. Time i borbenim podvizima zaradio je ljubav stanovništva, ali i jedne devojke. Ratna romansa rođena je usred zime i primirja.

Pogođen u pušku

Tako su i sada neizvesne okolnosti u kojima je ranjen. 

U Ukrajini je na snazi primirje od januara 2015, ali je svakodnevna razmena pešadijske i artiljerijske vatre. 

Zaraćene snage odvaja širok pojas ničije zemlje u koju zalaze snajperisti i diverzantsko-izviđačke grupe. 

Samo ih savremeno naoružanje velike vatrene moći sprečava da se dohvate prsa u prsa. 

Ali, zato se u šipražju i stepi vode snajperski dvoboji, a snage kijevskog režima Berićevu glavu smatrale bi za najdragoceniji trofej. 

Tako su pre dve godine slavili na internetu kada su pronašli okrvavljeni pancir s Berićevim potpisom. 

Ispostavilo se da je Dejan bio pogođen u pušku.

Lična arhiva

S osmehom na metak

Dejana smrt zaobilazi, ali rane ne. Njegov saborac u redovima Armije Novorosije, Srbin Dejan Vujić, u decembru 2014. ispričao je da su se našli pod vatrom s boka.

- Deki je kapetan i naredio je da bežim. Odbio sam to naređenje i rekao mu: "Ili obojica izlazimo, ili obojica ginemo. Držao mi je odstupnicu, pa ja njemu. Dejan je pod vatrom neutralisao ukrajinskog snajperistu. Uz njegovo navođenje neutralisali smo još jednog njihovog strelca. Posle smo u kanalu svi shvatili da nam fali jedan čovek i vratili se po njega. Opet su zapucali po nama i dok sam ukrajinskog strelca držao pod vatrom Deki ga je locirao termovizijom i eliminisao - ispričao je Vujić.

Tek kada su stigli do baze Dejan se zateturao.

Vujić kaže da mu je tu predao pušku s osmehom.

Metak je prošao kroz meko tkivo slabine, izgorela uniforma oko rupe svedočila je koliko je blizu neprijatelj bio.

 

POVEZANE VESTI

Petak 11.08.2017. 07:12
Neka te bog čuva časni čoveče.Rame uz rame s brać,om.Neka zaslužili su oni,jedino oni na ovoj kugli zemaljskoj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online