Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
14:30
S. P. - Vesti A

"Vesti" u Sidneju: Banijci ne zaboravljaju rodni kraj

Banijci Sidneja i njihovi prijatelji okupili su se prošlog vikenda u sali Crkve Svetog Nikole u Blektaunu na tradicionalnom humanitarnom druženju. Ovo je bila jubilarna, deseta godišnjica osnivanja njihovog udruženja o čemu današnji predsedavajući Dušan Vilus kaže da je počelo tako što se "grupa nostalgičnih ljudi kojima je nedostajala Banija, uz kafu u Liverpulu, Bonirigu... kako kad se nađu, razgovarala o lepim vremenima provedenim u rodnom kraju".

Vesti
Familije Tubić, Golub i Nešković

- Taj razgovor uz kafu i poneku banijsku čašicu rakije pretočio se u ideju da pokrenemo okupljanja Banijaca. Ta grupa, njih sedam, postala je inicijativni odbor koji je avgusta 2008. u Bonirigu održao prvo banijsko humanitarno veče - rekao je Vilus u obraćanju učesnicima desetog druženja i u ime svih njih zahvalio se pomenutoj grupi u kojoj su bili Dušan Timarac, Ljuban Todorović, Tihomir Ljubišić, Nikola Jovanović, Dušan Kekuš, Ranko Grubješić i on.

Vilus je zatim podsetio da su oni ovih 10 godina, pošto bi podmirili troškove humanitarnih zabava, ostatak sredstava davali u "Humanitarni most", za pomoć ugroženim u Srbiji, kao i za troškove operacija bolesnih u Republici Srpskoj.

Podrška

- Ne smemo zaboraviti naše sponzore koji su nas podržavali proteklih 10 godina, a to su Vlado's Butćerdž, Rađenović company, MIG Milan Tomić, Ljubica Čubrić, Miroslav Zec, Burek&Gril , Mis TV, "Vesti", WSC Construction, CONEX Zoran Golub, Grocery - Zoran Golub - rekao je Vilus.

Vesti
Dušan Vilus, prota Ilija Dragosavljević, Vlado Drageljević

- Dali smo i pomoć za poplavljena područja u otadžbini, uplativši sredstva u "Fond Đoković", kao i fond Vlade Divca. Takođe smo pomagali i mnogim našim ugroženim Banijcima kojima je trebalo za lečenje dece, zatim povratnicima u Baniju da bi obnavljali kuće...

Udruženje Srba Banije je, takođe, dalo svoj doprinos i za spomenik na Banstolu, stradalim Krajišnicima u hrvatskoj vojnoj akciji 1995.

Pomoć nevoljnicima

Banijci sada nastoje da pomognu jednoj našoj devojčici iz Dvora na Uni. O tome Vilus kaže:
- Ona je rođena bez jedne šake, ne hoda, kreće se u invalidskim kolicima i potrebna joj je operacija da bi stala na noge. Uz to, potrebno joj je i banjsko lečenje. Na pomoć države ne može da računa.
Plan je i da se deo novca sakupljenog na poslednjoj zabavi uputi i u petrinjsku parohiju, kao pomoć obnovi tamošnjih crkava.

Sa Banijske večeri u Blektaunu

- Mnoga sredstva dali smo za obnovu crkava: Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, Svetog Petra u Gornjoj Sanici (RS), Svetog Dimitrija u Okučanima, Svete Trojice u Pakracu i obnovu vladikinog dvora u istom gradu. Najznačajnija pomoć data je za izgradnju hrama Svetog apostola Luke u Liverpulu.

Na desetom banijskom druženju u muzičkom programu učestvovali su Slavonci i Banijci, članovi zavičajne vokalno-instrumentalne grupe, kao i pevači Marinko Miletić i Vesna Demirović, uz pratnju Vladana Milovanovića.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online