Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
08:45
Vestionline A

Da li je Putin stvarno izgubio izbore u Moskvi?

Rusija je na izborima napravila probu za predsedničke izbore. Rezultati, pogotovo u Moskvi, izazvali su buru jer je Putin izgubio. Ali, da li je to tako?

EPA/YURI KADOBNOV
Vladimir Putin

Taj portal podseća da su izbori bili održani u nedelju i da je nanjima vladajuća elita testirala glasački sistem nove generacije. Rezultai se smatraju probom pred predsedničke izbore, koji će biti održani za šest meseci. Ono što je Zapadu zapalo za oko je to da je, prema interpretaciji većine, ruski predsednik na izborima u Moskvi izgubio.

Analitičar Dragomir Anđelković za Sputnjik kaže da sva istraživanja pokazuju da je rejting Vladimira Putina u Rusiji veoma visok i da je besmisleno reći da je ruski predsednik na ovim lokalnim izborima doživeo "poraz usred Moskve".

- Nije to bio izbor za Putina ili protiv Putina, već se radilo o lokalnim temama. To ima donekle veze sa Putinovim rejtingom u tim delovima Rusije, ali ne direktne. A kada se radi o samoj Jedinstvenoj Rusiji, ona nije doživela poraz čak ni u Moskvi, u većem delu Moskve je pobedila. To je isto kao kada na izborima u gradu Beogradu Srpska napredna stranka pobedi u 90 odsto opština, a izgubi, primera radi, u Starom gradu - smatra ovaj analitičar.

Anđelković dodaje da smatra da su zapadnimediji pogrešno interpretirali rezultet izbora pogotovo u Moskvi kakobi svojoj javnosti predstavili sliku slabljenja moći Putina u Rusiji. "Što nije tačno. Sva istraživanja pokazuju da je Putinov lični rejting vrlo visok, a i kada se radi o rezultatima lokalnih izbora, osim ličnih, Putinova stranka je na tim izborima pobedila. Tako da Putin nije gubitnik, već je pobednik ovih izbora", naglašava sagovornik Sputnjika.

Na pitanje li bi Putin zbog medijske interpretacije rezultata na predsedničke izbore u proleće sledeće godine mogao da izađe samostalno, bez stranke Jedinstvena Rusija iza sebe, Anđelković kaže:

- Mislim da ako Putin izađe samostalno, bez podrške Jedinstvene Rusije, to neće biti ni zbog lokalnih izbora, ni zbog interpretacije zapadnih medija, već zato što želi da pošalje poruku određenom krugu unutar stranke. Ljudi u njemu počeli su da se ponašaju oligarhijski, kao klan vlasti, a da manje brinu o interesima naroda. Ako se odluči na to, onda će to biti zbog unutrašnjih razloga, kao jedna vrsta stimulisanja političke elite da se ponaša odgovornije, a ne zato što je doživeo poraz na lokalnim izborima jer takvog poraza nije ni bilo - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online