Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
09:56
Vestionline, index.hr A

Mogu li ruske vojne vežbe da se pretvore u rat?

CNN je u nedavnom članku analizirao ruske namere i velike vojne vježbe koje ta zemlja sprovodi. Kako je navedeno, zapadni susedi Rusije i Belorusije zabrinuti su zbog njihove vojne vježbe "Zapad" jer ona liči na pripreme za rat sa NATO.

Tanjug/AP
I predsednik Rusije prati šta se dešava na vojnim polgonima: Vladimir Putin 

Zbog toga se tim vojnim manevrima posvećuje posebna pažnja, a oko njih su nastale i brojne priče. Vojne vežbe se održavaju svake četiri godine, a u zapadnim medijima se za one iz 2009. godine objavilo da su se završile simuliranim napadom na glavni grad Poljske Varšavu, iako za to ne postoje dokazi.

Ovogodišnji planovi?

Ovogodišnji "Zapad" važan je jer će ga rosmatrati Sjedinjene Američke Države, NATO, a posebno države uz granicu Rusije i Belorusije, kako bi saznali što je više moguće o ruskim kapacitetima i vojnim postupcima. Kako navodi CNN, Rusija je već ranije velikim trupama napala Gruziju i Ukrajinu, a susedne zemlje boje se da bi sada "Zapad" mogao da posluži kao još jedna ruska vojna pustolovina.

U vežbu je uključena i Belorusija koja se nalazi u teškom položaju. Službeno je ruski saveznik, ali ne deli moskovski antagonizam prema Zapadu, želi da ostane neutralna u ruskim sukobima s NATO, a tokom vežbe nastoji da bude otvorena prema Zapadu.

Vlasti iz glavnog grada Minska pozvale su službene posmatrače iz brojnih zemalja i svetskih organizacija, te medije da posmatraju delove vežbe. To se verovatno ne sviđa Rusiji koja se nije oglasila o tim vojnim aktivnostima, piše CNN.

Šuškanja u medijima

Pojavljuju se i brojne teorije o ruskim namerama u vezi s ovom vežbom, od napada na susedne zemlje NATO, do ostavljanja trupa u Belorusiji za buduće vojne akcije. No i za to bi Moskvi bila potrebna saradnja s Minskom, što ne odgovara dosadašnjem beloruskom obrascu ponašanja opiranja postavljanju ruske vojnoj infrastrukturi u tu zemlju.

Ni Rusiji zapravo sada ne odgovara stvaranje sukoba, zbog mogućnosti da se u skorom roku ublaže sankcije koje su joj nametnule SAD i Evropa.

Kao rezultat toga, Rusija trenutno kombinuje preteću retoriku za zastrašivanje zapadnih zemalja s protivurečnom porukom o tome da su oni koji se boje ruske vojske "histerični" i "žive u prošlom veku".

Ćuteći o vojnoj vežbi, Rusija potiče nagađanja u zapadnjačkim medijima, pa nakon što se vežba završi bez incidenta, može spremno da izjavi: "To smo vam i rekli".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online