Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
21:30
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Škola iz Argaua i srpska uspešno grade most znanja

Nedavno je 16 nastavnika osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca sa direktorkom Verom Đorđević boravilo u zvaničnoj poseti švajcarskoj školi Krajšsule Buhs-Ror u Buhsu (kantonu Argau) koju vodi direktor Hans-Rudi Faes.

Ž. Marković
Srpski nastavnici posetili školu Krajšule-Buhs Ror u Buhsu

Saradnja koja datira već pet godina ostvarena je sa jednim delom kolektiva ove velike škole u Švajcarskoj, koja se nalazi u školskoj zgradi Šurenmate, a koju vodi direktor Patrik Brak.

Te 2012. godine, kad je saradnja uspostavljena, tema stručnog usavršavanja škole Šurenmate bila je integracija. Kako je nastavnica te škole Jasmina Popović rođena i odrasla u Obrenovcu, direktor škole Patrik Brack je imao ideju da se stručno usavršavanje uradi u sklopu jednog studijskog putovanja po Srbiji. U novembru 2012. godine, ta ideja je realizovana, a direktor Patrik Brak i 14 nastavnika škole Šurenmate proveli su pet nezaboravnih dana u Srbiji.

Posetili su Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, učiteljski i Filozofski fakultet (odeljenje za istoriju) u Beogradu i O. Š."Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca.

Pomoć u nevolji

Poseta je planirana još 2014. godine, ali je ometena velikim poplavama koje su zadesile Srbiju i posebno Obrenovac. Škola "Jovan Jovanović Zmaj" bila je jako pogođena ovom poplavom. Na inicijativu gospodina Braka njegova škola je u tim teškim trenucima pružila podršku prijateljskoj školi iz Obrenovca i poslala humanitarnu pomoć, kako novčanu, tako i u školskom materijalu. Prijateljstvo i solidarnost sa školom u Obrenovcu gospodin Brak je u ime čitavog tima izrazio i ličnim posetama školi, što je posebno obradovalo nastavnike škole i direktorku Veru Đorđević.

Ž. Marković
Švajcarci u poseti školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu, novembra 2012.

Obišli zamkove

Uzvratna poseta nastavnika škole "Jovan Jovanovi Zmaj" je na veliku radost kolega iz Švajcarske i realizovana nedavno, a pored posete školi domaćinu, nastavnici iz Obrenovca su dobili mogućnost da upoznaju Švajcarsku i posete Arau, Cirih i Lucern, obiđu zamkove u Lencburgu i Halvilu, fabriku čokolade Fredž u Buhsu i probaju kulinarske specijalitete Švajcarske.

Pored gostiju iz Srbije bili su prisutni i svi nastavnici škole Šurenmate, direktori Patrik Brack i Hans Ridi Faes, šef administracije Tomas Merkofer i generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić.

Drage goste iz Obrenovca prvo je pozdravio direktor škole Patrik Brak. Posle toga je Hans-Ridi Faes, glavni direktor škole Krajšsule Buhs-Ror, u čijem je sklopu škola, poželeo dobrodošlicu gostima iz Obrenovca, predstavio domaćinsku školu i izrazio ponos što su dve uspešne škole ostvarile tako lepu saradnju.

Pohvale konzula

Generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Zoran Jeremić veoma se pohvalno izrazio o ovoj poseti. On je između ostalog istakao da u svom dugogodišnjem radu, kao ambasador i konzul u raznim zemljama, još nije upoznao tako lep primer međusobne saradnje i prijateljstva, kao što to imaju ove dve škole.

Jasmina ugostila kolege

- Obilazak škole, upućivanje u rad kolega i razgovor sa učenicima je ispunilo svrhu naše posete. Najpre smo uživali u ceremoniji za doček gde smo ispratili prigodan program učenika njihove škole. Takođe, toplu dobrodošlicu su nam pripremile i kolege iz ove škole sa kojima smo razmenili stručna iskustva, svako u skladu sa svojim predmetom. Kako su nam veoma stručno prikazali svoj sistem i upoznali nas sa načinom rada, zainteresovali su nas da veliki deo ideja prilikom izvođenja nastavnog procesa primenimo i u svom daljem radu. Time bismo u velikoj meri poboljšali svoj rad. Posebno nas je oduševila digitalizacija kabineta i praćenja učeničkog rada, što u znatnoj meri pozitivno utiče na rad nastavnika.

- Oduševljeni smo sradčnošću naših dragih domaćina, pre svega direktora Patrika i naše drage koleginice i prijateljice Jasmine Popović, koja nas je ugostila u svom toplom domu na čemu smo joj neizmerno zahvalni - kazala je na kraju Vera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online