Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.09.2017.
15:22
Vestionline A

"Ako se otcepi od Španije, Katalonija je izvan Evropske unije"

U Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Kataloniji, a grupe poslanika u Evropskom parlamentu su zatražile da Evropska komisije i druga tela EU intervenišu i pomognu da se stvari ne otrgnu kontroli, jer je sinoć već došlo do sukoba policije i demonstranata u Barseloni.

EPA/Roser Villalonga/Catalan natio
Pristalice nezavisnosti Katalonije na ulicama Barselone (Foto: Arhiva)

"Referendum o otcepljenju unutrašnje pitanje Španije"

Evropska komisija je danas na veliki broj pitanja novinara da li će EU posredovati u sukobu vlade u Madridu i regionalne vlade u Barseloni, ponovo naglasila da Unija "poštuje ustavni poredak Španije, kao što poštuje ustavne poretke svih članica EU".

U institucijama i u velikoj većini vlada EU se stavlja do znanja da bi u hipotetičnom slučaju otcepljenja od Španije, što se smatra teško izvodljivim na zakonit, i miran način, u skladu sa zakonima i vrednostima EU, Katalonija odmah ostala izvan Evropske unije i morala bi da pokrene složene višegodišnje pregovore o članstvu, u kojima pravo veta uvek ima i članica EU Španija, a to znači vlada u Madridu.

Zasad je, međutim, u institucijama EU preovladao stav da je referendum o otcepljenju koji priprema katalonska vlada, "unutrašnje ustavno i pravno pitanje španske države". Ali mnogi evro-poslanici i zvaničnici EU u Briselu su jasno stavili do znanja da su protiv nasilja i upozorili da neće dobiti podršku neustavni i nezakoniti pokušaji Katalonije da se otcepi od Španije.

Oglasio se i FK Barselona...

Ponovo je nedvosmisleno ukazano na izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi EU poštovala odluku građanja Katalonije ako bi se oni na referendumu izjasnili za nezavisnost, ali je podvukao da to mora biti u saglasnosti s Ustavom Španije i odlukama Španskog parlamenta, i da bi, u tom slučaju, Katalonija izašla iz sastava EU.

Prilike u Kataloniji zasad prete daljim zaoštravanjem, separatističke stranke i ugledni pojedinci osuđuju poteze vlade u Madridu koja preko sudova i policije čini napore da spreči referendum, a oglasio se i Fudbalski klub Barselona - moćan simbol katalonskog identiteta, koji je podvukao da se "sloboda odlučivanja i izražavanja mora poštovati".

Katalonski list "Periodiko" je u poruci javnosti predočio da se "u ovim tako kritičnim i zategnutim trenucima bez ikakve sumnje Katalonija i ostatak Španije nalaze na istorijskoj prekretnici". Katalonski dnevnik, zagovornik referenduma, dodaje da postoji velika zabrinutost zbog zaoštravanja sukoba španske države i regionalne vlasti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online