Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.09.2017.
00:44
Ekipa "Vesti" A

Za koga će glasati naši zemljaci u Nemačkoj: Srbi vole i Levicu i Merkelovu

Opipali smo "birački puls" naših zemljaka koji imaju nemačko državljanstvo i pitali ko su im favoriti na nedeljnim izborima za Bundestag, odnosno kome će pokloniti svoj glas i poverenje.

EPA/Clemens Bilan
Angela Merkel ili Martin Šulc?

Interesantno je da smo kontaktirali dosta "Nemaca" srpskog porekla koji će zaista izaći na izbore, ali velika većina nije htela da se izjasni u ovoj anketi rekavši da to "zadire u intimu, te da se u Nemačkoj to ne pita, slično kao ni za visinu ličnog dohotka". Ipak, neki se nisu libili da iskažu svoj politički stav pa njihove odgovore i objavljujemo.

Vesti
 

Vesko Makočević iz Hamburga kaže da obavezno izlazi na predstojeće izbore, a glasaće za Levicu (Die Linke).

- Razloga je više, a najbitniji je što su prosrpski orijentisana partija i što su bili protiv bombardovanja SR Jugoslavije. Dopada mi se i to što su protiv izvoza nemačkog naoružanja, zalažu se da banke budu državne institucije, a pogotovo što su veliki zagovornici ukidanja trgovina radnom snagom tj. iznajmljivanja radnika koje je u Nemačkoj u poslednje vreme postala veoma popularna. Za Gregora Gizija, njihovog dugogodišnjeg lidera, mogu da kažem da je jedan od najpametnijih nemačkih političara - navodi naš sagovornik.

Vesti
 

Milutin Bajić iz Hanovera kaže da nije doneo konačnu odluku. Neodlučan je Jirgen Tritin ili Sara Vagenkneht, znači Zeleni ili Levica.

- Sara sve što kaže uglavnom je tačno i pravedno, ali je za ovu zemlju radikalno i teško ostvarivo. Merkelova je dovela izbeglice da bi imala jeftinu radnu snagu, a ne iz humanih razloga. Ona uzima i naše stručnjake u čije školovanje nije ništa uložila. U suštini, u Nemačkoj je svejedno birao CDU ili SPD. Biraš jedne ili druge, a oni naprave koaliciju pa ti dođe kao da nisi ni birao. To je zamajavanje birača. Za nemački narod najsrećnije rešenje bila bi većinska vlada Levice i Zelenih.

Vesti
 

Profesor Boro Vajn koji predaje na Univerzitetu u Bohumu nema dilemu - na izborima za Bundestag u nedelju glasaće za CDU i Angelu Merkel.

- Ubeđen sam da izborom Merkelove Nemačka i dalje ostaje dosledna svom spoljnopolitičkom i unutrašnjem kursu, dakle faktor stabilnosti u Evropi i svetu.

i
 
 
Vesti
 

Tomislavka Vulin-Mijatović, medicinska sestra sestra iz Vupertala, takođe je fan dugogodišnje nemačke kancelarke

- Glasaću za CDU i Angelu Merkel! Razlog je jednostavan: ambiciozna kancelarka je s puno uspeha predvodila vladajuću koaliciju, a njen uspeh poželele bi mnoge zemlje u svetu. Jedina njena greška je ona sa nekontrolisanim prijemom izbeglica, ali poslednje ankete pokazuju da, ipak, zbog toga, nije pretprela toliku političku štetu kakvu su njeni protivnici predviđali - ističe ona.
Izbegavam političke rasprave

Vesti

Izbegavam političke rasprave

Marija Zdravković iz Langenhagena nije htela da nam kaže za koga će glasati, ali nije imala ništa protiv da prenesemo njenu izjavu tim povodom.
- Nije običajeno da se u Nemačkoj priča o tome ko koga bira. U suštini, još nisam odlučila, ali da sam odluku i donela ona bi za javnost ostala tajna. Ako se javno izjašnjavaš za jednu partiju, a krug ljudi s kojima svakodnevno komuniciraš, bira neke druge partije, onda se dovodiš u situaciju da se s ljudima uvek raspravljaš samo o politici, a ja to ne želim.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online