Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.09.2017.
08:11
blic.rs, Vestionline A

Rusi: Ko Severnu Koreju smatra zaostalom državom u nedođiji, pravi grešku

Tako glasi početak ruskog dokumentarca o ovoj tajnovitoj državi, koji traje 12 minuta, i gotovo je nepoznat u SAD i većem delu Evrope. S druge strane, vrlo je čest u Rusiji.

pixabay.com
Severna Koreja nije za potcenjivanje

Ovaj snimak prepun je fascinantnih uvida, sa retkim snimcima koje zapadni svet nikad nije video.

Mini-dokumentarac sadrži intervjue sa četiri ruska stručnjaka koji su proveli mnogo godina u Severnoj Koreji, i dobro poznaju tu zemlju.

Zanimljive tačke o Severnoj Koreji:

- Koreja je stara 3.250 godina.

- Štampali su knjige 320 godina pre Gutenberga.

- Luksuzni džipovi na ulicama Pjongjanga sugerišu da ova zemlja nije toliko siromašna koliko ljudi to govore.

- Ruski centri za stanovništvo Vladivostoka i Hasana su udaljeni svega nekoliko kilometara - ako dođe do rata u Severnoj Koreji, naročitno nuklearnog rata, to će biti katastrofa i za Rusiju.

- Severna Koreja ima kompleksan sistem kasti koji je zvanično podržan. Ima 51 kastu.

- Severna Koreja je odbacila marksizam 1970-ih godina.

- Emabrgo na energiju neće mnogo naštetiti Severnoj Koreji jer imaju mnogo uglja.

- Vladine odluke se donose kolektivno – to nije autokratija koju predvodi Kim.

Različita mišljenja, ista poenta

Vladimir Putin je nedavno po pitanju krize koja okružuje Severnu Koreju rekao: "Severnokorejci će jesti travu, ali neće se odreći nuklearnog oružja."

Sovjetski doktor, Juri Belenkov, koji je bio lični lekar Kim Il Sunga, dede Kim Džong Una, kaže da oni koji Severnu Koreju smatraju zaostalom državom negde u nedođiji, zapravo mnogo greše.

- Velika je greška misliti da je ovo daleka i nerazvijena zemlja. Mene ne iznenađuje to da oni mogu da naprave veliki skok - rekao je on.

Konstantin Belov, dopisnik sovjetske televizije u DNRK, koji je proveo pet godina studirajući na Univerzitetu u Pjongjangu, kaže da je mogao da se uveri da su Severnokorjeci i Južnokorejci ujedinjeni po nečemu drugom.

- Mislim da im je zajednički nacionalizam. Oni, u suštini, druge nacije ne tretiraju baš dobro. Za njih je njihova nacija iznad svih. Ja mislim da su po tome slični. Za Korejce, svaki stranac je neprijatelj - rekao je on.

Za Severnokorejce kažu da su veoma disciplinovana, veoma ujedinjena nacija. Korejske učitelje su pitali kako se Severnokorejci ne boje nuklearnog rata. Oni kažu da to nije velika stvar. Što se njih tiče, može slobodno i da se desi, navodi se u snimku.

- Mi imamo mnogo podzemnih tunela, svi ćemo se sakriti tamo, čekaćemo, sviraćemo harmoniku, dobro ćemo se provesti. A kada se sve završi, izaći ćemo i izgraditi socijalizam - zaključuje.

Uprkos njihovoj samoproglašenoj samodovoljnosti, Severna Koreja ima diplomatske odnose sa 161 zemljom. SAD i Japan nisu među njima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online