Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
21:30
Z. Mirković - Vesti A

"Vesti" u Austriji: Gospojinski susreti u Beču

Uz podršku odbora Prosvjete u Austriji, nedavno su u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, održani Gospojinski susreti. Niz duhovnih i kulturnih manifestacija, povodom praznika Male Gospojine, posetio je veliki broj zainteresovanih koji su s pažnjom pratili predavanja, koncerte, izložbe, posvećene očuvanju naše duhovnosti, tradicije, kulture i jezika.

Vesti
Dečji hor pri hramu u 16. okrugu

Na svečanom otvaranju manifestacije, otac Petar Pantić, starešina hrama pozdravio je goste, a Miroljub Gligorić održao predavanje o srpskim manastirima kao biserima arhitekture i slikarstva. Muzički ukras večeri bili su solistkinja Biserka Vasić, Dečji hor pri hramu u 16. okrugu i vokalni sastav Zavičaj.

Drugog dana manifestacije prof. Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, svečano je otvorio izložbu radova akademskog slikara Stanka Rodića iz Novog Sada "O Hilandaru za Hilandar" i članova likovne sekcije u hramu. Mijalković je obavestio prisutne da će prihod od svake prodate slike biti upotrebljen za obnovu ovog našeg duhovnog središta.

Tradicija se nastavlja

Organizatori, hram Rođenja Presvete Bogorodice i odbor Prosvjete u Austriji pokazali su da uspešna organizacija prošlogodišnjih Gospojinskih susreta nije bila slučajnost i da su zato i ovogodišnji bili na još višem nivou. Ono što je sigurno jeste da će se ova lepa tradicija nastaviti po želji brojnih posetilaca i gostiju manifestacije.

Osim toga, podsetio je i na stalnu izložbu ukrasnih krstova u prostorijama crkve, čijom prodajom se podržava obnova same crkve. Mali koncert održao je poznati pojac iz Beograda Ljuba Manasijević, a za svečano posluženje, kao i svih dana proslave, bile su zadužene vredne članice Kola srpskih sestara.

Pesnikinje - Zorica Vulić i Zorica Mitić su čitale svoju duhovnu poeziju posvećenu ovom prazniku.
Gost Gospojinskih susreta bio je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koga je veliki broj prisutnih sačekao i toplo pozdravio, a on je podelio blagoslove i pohvalio organizatore ove lepe manifestacije.

Razmena poklona

Vladika Joanikije poklonio je hramu Rođenja Presvete Bogorodice vredan krst, a otac Petar Pantić kao domaćin hrama uzvratio je prigodnim darom - lepom ikonom.

Duhovni koncert održao je otac Serafim sa grupom Srbče, a brojna publika ga je nagradila velikom pažnjom i još većim aplauzima. Gosti koncerta bili su mladi virtouzi - Filip Ranković na fruli i Nikola Zarić na harmonici.

Manifestacija je završena liturgijom koju je služio vladika Joanikije i ophodnjom oko hrama. Domaćini su priredili svečanu trpezu, na kojoj je vladika održao nadahnutu besedu, a u programu su učestvovali i juniori folklora i etno grupa KUD- a Bambi iz Beča, kao i otac Serafim i Ljuba Manasijević.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online