Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
10:46
sputniknews.com A

NATO zbija snage u Rumuniji: Sprema li se rat za Crno more?

Novo raspoređivanje jedinica u Rumuniji zapravo predstavlja jedan od elemenata pripreme za rat, a razlog za to je, kao po običaju, izmišljena opasnost koja preti od Rusije, smatra vojni analitičar Aleksej Leonkov.

EPA/STR
NATO brodovi u Crnom moru

"NATO je ovde, NATO je snažan, NATO je jedinstven"

NATO u Rumuniji raspoređuje nove oružane snage kako bi se suprotstavile Rusiji duž njenih istočnih granica, ali i kako bi kontrolisale rastuće rusko vojno prisustvo u Crnom moru. Snage će biti pozicionirane oko već postojeće rumunske brigade od 4.000 vojnika, a reč je o vojnicima iz devet ostalih NATO članica, kao i dodatnih 900 američkih vojnika koji su već na terenu.

Prema najavama, planovi uključuju i dodatne vazdušne i morske snage koje treba da ojačaju kapacitete postojećih snaga, i zato će Velika Britanija poslati dodatne borbene avione, dok Kanada već pomaže u patroliranju rumunskim vazdušnim prostorom.

"Naš cilj nije rat", poručio je predsednik Rumunije Klaus Johanis na Parlamentarnoj skupštini NATO-a, koja se održava u Bukureštu i na kojoj su se okupili poslanici Alijanse. On je dodao da nove jedinice ne predstavljaju pretnju za Rusiju, već je Alijansi potreban dijalog sa snažnih pozicija odbrane i odvraćanja.

I sam generalni sekretar NATO-a Jens Stoltemberg je u bazi Krajovi na jugu Rumunije, dok su nastupali vojni orkestri, obraćajući se vojnicima i obilazeći vozila i naoružanje, izjavio: "Šaljemo veoma jasnu poruku: NATO je ovde, NATO je snažan i NATO je jedinstven".

Rusija to neće mirno da gleda

Aleksej Leonkov, vojni analitičar i urednik lista "Arsenal otečestva", tvrdi da, uprkos izjavama čelnika NATO-a, novo raspoređivanje jedinica zapravo predstavlja jedan od elemenata pripreme za rat, a razlog za to je, kao po običaju, izmišljena opasnost koja preti od Rusije.

Leonkov kaže da su, kako naoružavanje Evrope ne bi bilo očigledno, zvaničnici NATO-a odlučili da to rade postepeno, korak po korak - prvo u Poljskoj, zatim u baltičkim državama, pa u Rumuniji i Nemačkoj, a od nedavno su primetni i pokušaji da se skandinavske zemlje uvuku u Alijansu, iako su one tradicionalno neutralne.

On, međutim, upozorava da upravo takva politika predstavlja mač sa dve oštrice, jer države koje na svojoj teritoriji budu razmestile dodatni kontigent NATO-a, moraju da shvate da time samovoljno postaju objekti, odnosno teritorije koje će biti u obuhvatu ruskih raketnih kompleksa.

Lenkov dodaje i da je jasno da Rusija na sve to ne može doveka ćutke da gleda, već će biti primorana da promeni određeni raspored vojske i da ojača sopstvene snage dodatnim naoružanjima i novim raketnim kompleksima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online