Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
12:30
S. Princip - Vesti A

Stihovi uklesani u večnost

Akademijom uz 170-godišnjicu objavljivanja prvog izdanja "Gorskog vijenca", Crnogorsko kulturno-umetničko društvo "Njegoš" iz Sidneja dodalo je još jedan veliki događaj priređen uz 40-godišnjicu svog postojanja.

Vesti
Velika čast: Dr Šipilov sa "Gorskim vijencem"

Za ovu priliku, crnogorskom udruženju je stiglo priznanje i od kuće - iz Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, odakle su poručili "Njegošu" da njegovo "trajanje i angažman celokupnog članstva pokazuje kao se čuva i neguje veza sa korenima i kako se promovišu osnovne vrednosti Crne Gore i svih njenih naroda".

Pismo-čestitka iz Podgorice naglašava da je CKUD "Njegoš" bio "čvrsta veza između matice Crne Gore i našeg iseljeništva u Australiji".

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović poželeo je njegovom članstvu da "Crna Gora i dalje ostane u vašim srcima, a njen jezik, kulturu i tradiciju i dalje prenosite na mlađe generacije".

Pismo je, u okviru programa, pročitano pred gostima na akademiji, održanoj u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Sidneju.

Generalni konzul Branko Radošević podsetio je da je akademija usledila posle "vrlo uspešne izložbe i pratećih manifestacija posvećenih stvaralaštvu još jednog velikog mislioca, genijalnog naučnika srpskog porekla - Nikole Tesle, koja je pre nekoliko nedelja organizovana u Sidneju".

- Iako na prvi pogled to može da izgleda nespojivo, postoji ogroman broj niti koje spajaju stvaralaštva ova dva genija. Pošto je nemoguće ukratko izneti sve ono što im je zajedničko i što ih spaja, upućujem vas na vrlo interesantnu knjigu Živka Đurkovića u izdanju Crnogorske akademije nauka i umetnosti - "Njegoš i Tesla", koja je objavljena 2011. u Podgorici. Možete je pogledati tu među izloženim knjigama - kazao je konzul.

I vladika Siluan, koji je prvi put posle ustoličenja na ovu dužnost boravio u konzulatu, istakao je da kroz delo srpskih velikana "imamo prozore koji prodiru ne samo u fiziku i u istoriju, nego i u metafiziku. Dakle u dubinske prostore čovečjeg bića i tajne sveta" .

Vesti
Lazović uručuje knjigu episkopu Siluanu

- Čuvajmo i negujmo sve ono što imamo u našoj baštini, svo to bogatstvo, jer ono daje smisao našem postojanju, ma gde bili. Daje nam kompas života. I to je zapravo "Gorski vijenac" - o tome ko smo mi ovde na Zemlji, kuda idemo, kakva drama se odvija ovde na Zemlji, pa i u samom kosmosu - poručio je episkop australijsko-novozelandski.

Podsećajući na tradicionalnu povezanost "Njegoša" u Sidneju sa ruskim predstavnicima na ovom tlu, a i inače, predsednik i jedan od osnivača društva Slobodan Lazović je generalnom konzulu Ruske Federacije dr Sergeju Šipilovu uručio zbirku "Gorskog vijenca" u kojoj je i prevod na ruskom.

- Velika čast za mene je da sam danas ovde da slušam o Njegošu koji je, za mene, sin Srbije, bez obzira na to gde je živeo. I ta Crna Gora, za nju sam posebno zainteresovan, pošto moj brat blizanac tamo živi i vrlo je blizu Rusije. I ja sam obišao mnoga mesta u Crnoj Gori, veoma lepoj zemlji u koju volim da odem u bilo koje doba - leto, jesen, zimu. Volim posebno taj čuveni bivši glavni grad Cetinje. I Budvu. I tamo živi mnogo Rusa - kazao je ruski diplomata.

On je istakao da su knjige koje je dobio za njega takođe i deo istorije o "Srbiji, Crnoj Gori, o vašem narodu".

Slobodan Lazović je vladiki Siluanu uručio knjigu "Njegoševci u Sidneju", a više pojedinaca primilo je zahvalnice za pomoć u radu ovog društva.

Program

U toku večeri čitani su odlomci iz dela Isidore Sekulić o Njegošu, zatim detalji iz njegove biografije, pesama i ličnih pisama, kao i istorijskih događaja iz vremena u kome je živeo i u njemu ostavio svoj pečat. Čitali su Mirjana Kilibarda, Radoslav Radović, Aleksandar Perišić, Marko Tomanović i Igor Kilibarda.

Vesti
Gosti svečane akademije

Na zvezdanom nebu poezije

Slobodan Lazović imao je šta da kaže o društvu "Njegoš".

On je naveo da je, uz ostalo, a za 40 godina postojanja, društvo vrlo uspešno ispratilo i predstavilo sve značajne događaje koji su tokom tog vremena obuhvatali Njegoševu ličnost i delo na ovom kontinentu.

- Njegova najpoznatija dela su poodavno na policama - od Gradske biblioteke Liverpula, preko Državne biblioteke NSNj do Biblioteke Parlamenta Novog Južnog Velsa. Mi odajemo zaslužan omaž velikom delu i geniju, koji je našao svoje mesto na zvezdanom nebu svetske poezije. A želja nas upućuje večeras, da svi ovde uz skromne mogućnosti podsetimo naše sunarodnike na ovom kontinentu, na veliko delo, na "Gorski vijenac", koji nam za večno ostavio vladika Rade - kazao je Lazović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online