Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
19:56
Radio Slobodna Evropa A

BiH i Kosovo, kamen spoticanja za novu austrijsku vladu

"Naravno, moramo sačekati ishod, ali mislim da će u samom procesu koalicionih pregovora između Kurca i Štrahea spoljna politika biti jedan od mogućih kamena spoticanja, smatra Vedran Džihić, stručnjak za Balkan sa Bečkog univerziteta i Austrijskog instituta za međunarodnu politiku.

EPA//Valdrin Xhemaj
Lider Slobodarske partije Austrij Hajnc Kristijan Štrahe

"Štrahe je sve više evropski pragmatičar"

"Narodna stranka je i dalje, i pored nekolicine anti-evropskih sadržaja u samoj kampanji, stranka koja se neće odreći Evrope. Štrahe i njegova stranka su već tradicionalni anti-Evropejci, iako je i on sam u poslednjih nekoliko nedelja izborne kampanje preuzeo ulogu evropskog pragmatičara.

Bilo kako bilo, jedna stvar, a to je ta deklarativna podrška za Zapadni Balkan, će i u toj mogućoj novoj koaliciji, biti neki minimalni konsenzus između koalicionih partnera. Takva deklarativna podrška u momentu kada se politika proširenja nalazi parkirana u nekoj slepoj ulici u Briselu, će se nastaviti, ali ona u suštini ne znači mnogo i ne donosi ništa konkretno.

Ono sto će značiti mnogo više, i što može opteretiti i moguću novu koaliciju, jesu dijametralno suprotni stavovi prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj politici, koju pripadnici Slobodarske stranke i sam Štrahe direktno podržavaju, te stav FPÖ prema Kosovu, čiju nezavisnost Štrahe već odavno otvoreno kritikuje.

"Politika Kurca prema Dodika usaglašena sa EU"

Austrija je priznala Kosovo već 2008. godine, a i politika Kurca prema Dodiku je jasno usaglašena s drugim zemljama u EU, tako da su to definitivno teme o kojima će morati biti više govora unutar te moguće koalicije.

Meni se čini da je ova otvorena podrška tvrdoj liniji prema Kosovu i podrška za Dodika od strane Slobodarske stranke više jednokratna i pragmatična politika namenjena za birače u Austriji koji su srpskog porekla i da jednostavno kao takva ne predstavlja veoma tvrdu ideološku poziciju Slobodarska stranke.

Dakle, ako Kurc bude insistirao na kontinuitetu prema Balkanu u spoljnoj politici, ne verujem da će FPÖ biti spremna da rizikuje veći konflikt unutar koalicije zbog jednog, iz austrijske perspektive, ipak poprilično marginalnog pitanja.

Ako se Austrija pomeri malo više ka istoku i ideološki okrene prema nekim zemljama Višegradske grupe, reperkusije za Balkan, barem što se tiče austrijske spoljne politike, bi mogle biti negativne, bilo da bi na taj način neke autoritarne politike u našem regionu dobile podrške, bilo da bi u Briselskoj debati zagovornici proširenja, kojih svakako nema mnogo, izgubili jednog do sada manje-više pouzdanog partnera", zaključuje Džihić za Radio Slobodna Evropa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online