Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
02:00
D. N. Petrović - Vesti A

Volim svaki kamen rodne grude

Kada su nedavno prilikom posete Novom Pazaru predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan krenuli da prošetaju novopazarskim ulicama, Erdogan se iznenada vratio na binu, uzeo mikrofon i rekao: "Umalo da zaboravim, sa nama je i Salih Akgul, vaš i naš biznismen i vaš veliki prijatelj iz Istanbula, koji vam je doneo skromne poklone i želi da vam se obrati..."

D. N. Petrović
Prilikom posete Vučića i Erdogana Novom Pazaru: Predsednik Turske drži Salihu mikrofon

- Srećan sam što se poboljšavaju odnosi između Srbije i Turske i što će biti još bolji. Mi koji smo poreklom iz ovih krajeva uvek smo prijatelji zemlje Srbije odakle smo se odselili. Kad ovde dođemo mi se osećamo kao da smo u Turskoj, kad naši prijatelji i kumovi iz Srbije dođu kod nas u Tursku osećaju se kao da su kod svoje kuće - rekao je, propraćen burnim aplauzom Novopazaraca Salih Akgul, koji, iako je u Tursku otišao davno kao 17-togodiošnji dečak, nije nepoznat u ovom kraju, naprotiv...

Kumovi Pejovići

Već godinama Salih je u Turskoj predsednik Udruženja doseljenih sa Balkana, predsednik je i Udruženja Prijatelji Sandžaka, predano radi na povezivanju Srbije i Turske, posebno na uspostavljanju privredne, kulturne i sportske saradnje... Mnogo je do sada pomogao Novom Pazaru i drugim gradovima u ovoj regiji...

Cilj ekipa za Tur de Frans

Osim bicikala za decu i odrasle, firma Salkano proizvodi i specijalne trkačke bicikle, vredne po nekoliko hiljada evra, koje voze velika imena svetskog biciklizma i koji se pojavljuju na gotovo svim velikim biciklističkim trkama u Evropi i svetu. Cilj mu je da formira svoju ekipu koja će učestvovati i na Tur de Fransu.

- Mi smo bratski narod, trebalo bi jedni druge da pomažemo. Imam puno prijatelja u Sandžaku, među Bošnjacima, ali i među Srbima, kumovi su mi potomci Gojka Pejovića iz Miloševog Dola kod Sjenice (danas opština Prijepolje) gde sam rođen i odakle su se moji roditelji Tahir i Čeba Hadžifejzović iselili 1958. godine... Put nas je vodio preko Sjenice, Novog Pazara i Skoplja... Bilo je to teško vreme, ali hvala bogu u Turskoj smo se dobro snašli - priča Salih, danas vlasnik gigantske firme Salkano koja proizvodi možda najbolje bicikle u Evropi... Njegova firma zapošljava nekoliko stotina radnika i godišnje proizvodi 150.000 bicikala i 10.000 motocikala..

Trke po Balkanu

- Rodni kraj sam uvek nosio u srcu i duši i uvek sam želeo da nešto učinim za moj Sandžak i moju Srbiju. Sponzor sam Biciklističkog saveza Srbije, organizujem biciklističke trke na celom Balkanu, poklanjam bicikle i drugu opremu, povezujem sportiste. Pomažemo siromašnim porodicama, organizujemo kolektivne sunete i venčanja, vodimo mlade iz Sandžaka i Srbije u Tursku. Mnogo toga još želim da povežem, uradim i izgradim - naglašava Salih i žali što nije u prilici da izgradi i neki pogon u rodnom kraju.

Obradovao 200 osnovaca

Posetu Novom Pazaru Salih Akgul(u prevodu "crvena ruža") iskoristio je da obraduje 200 novopazarskih mališana, učenika osnovnih škola kojima je poklonio po novi bicikl. Sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem dogovorio je donaciju Novom Pazaru od 30.000 evra.

Na žalost, u mom Miloševom Dolu više nikoga nema, svi su se odselili, ostala je još samo jedna starica. Putevi su užasni, daleko od Novog Pazara, još dalje od Niša i Beograda, predaleko od Istambula. Ipak, volim svaki kamen mog Miloševog dola, Sjenice, Prijepolja i Sandžaka i rado ću, ako mi se pruži prilika, tamo nešto izgraditi. Ostaviću i u amanet mojim sinovima da nikada ne zaborave gde su im koreni. Velike nade polažem u prolazak auto-puta (Koridora 11) preko Peštera i aktiviranje aerodroma u Lađevcima. Apelovaću i na mog prijatelja Erdogana da pomogne ovom kraju - poručuje popularni Salkano.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online