Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
22:56
blic.rs, Vestionline A

Trampova "žena-zmaj" napala Rusiju, a onda je Rusija "odbrusila"

Niki Hejli, stalni predstavnik SAD u UN, žestoko je kritikovala Rusiju u razgovoru koji je vodila sa Madlen Olbrajt na Institutu "Džordž Buš".

Tanjug
Niki Hejli sa Madlen Olbrajt "bez dlake na jeziku" o Rusiji

Hejli smatra da je mešanje u izbore drugih zemalja oružje koje Rusija preferira, jer nema snažnu ekonomiju i "dovoljno velike oružane snage".

- Moramo da posmatramo Rusiju i Kinu kao važne igrače. Rusija ne mora nužno nešto da dobije, jer je to zemlja koja nema dovoljno oružanih snaga, i ima slabašnu ekonomiju, zbog čega ulaze u svaku situaciju samo da bi stvorili haos - izjavila je Hejlijeva tokom diskusije.

Američka ambasadorka u UN je kao "najveće pretnje" nazvala Severnu Koreju, Iran i Islamsku državu, ponovivši tako od slova do slova stav svog predsednika Donalda Trampa.

Ona je kao veoma važne probleme istakla pitanja migracija, kršenja ljudskih prava u Mjanmaru, događaje u Venecueli i na Kubi, a onda se dotakla i navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore.

- Mislim da je to nešto što svi primećuju. Rusi se, Bog ih blagoslovio, pitaju zašto su Amerikanci protiv Rusije, zašto su im uveli sankcije? Pa, lako je: Ne mešajte se u naše izbore i mi nećemo biti antiruski nastrojeni. Mislim da treba da budemo vrlo čvrsti. Moramo da ih pozovemo na odgovornost - istakla je Hejlijeva.

Mešanje jedne zemlje u izbore druge zemlje ona je nazvala klasičnim primerom "ratovanja".

- Ovo ne vidimo samo ovde. Pogledajte Francusku, pogledajte ostale evropske zemlje. Rusi to rade svuda, to je njihovo omiljeno oružje. Međutim, za to će kad-tad morati da odgovaraju - dodala je ona.

Ćerka indijskih imigranata i Trampova "žena-zmaj"

Niki Hejli je ćerka indijskih imigranata. Bivša guvernerka Južne Karoline, čiji je dolazak na mesto stalnog predstavnika SAD u UN dočekan sa velikom dozom skepse zbog nedostatka iskustva u spoljnoj politici. Međutim, mlada Hejlijeva ubrzo se pokazala kao udarna pesnica Donalda Trampa u UN, s obzirom na to da se ne libi da udari po onima koje smatra neprijateljima.

 

Odgovor Rusije: Amerikanci ne poznaju granice 

Ruska diplomatska misija u Vašingtonu saopštila je da "američki političari ne znaju kada treba da stanu sa svojim teorijama o ruskoj intervenciji u američke predsedničke izbore".

- Američki političari zaista ne poznaju granice kada pričaju o ruskoj "intervenciji" u američkim predsedničkim izborima 2016. godine. Ambasador Niki Hejli je najnoviji pokazatelj - navodi se u saopštenju ruske ambasade.

U saopštenju se podseća da je Rusija u više navrata rekla da se Moskva ne meša u unutrašnja pitanja SAD.

- Od novembra 2015. godine mi nudimo Vašingtonu bilateralne konsultacije o sajber-pretnjama, ali bez uspeha - saopštila je ambasada.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da će Rusija "uprkos svemu pokušati da sarađuje sa SAD", kao i da "treba poštovati Trampa, koji je izabran u demokratskom mandatu, pa čak i ako se Rusi ne slažu sa Trampovim stavom".

Zatim je izneo opasku za koju su mnogi politički analitičari protumačili da se odnosi na SAD, a tiče se Bliskog istoka.

- Umesto da kontrolišu situaciju zajedno i nanesu istinski udarac teorizmu, ne samo da imitiraju da se muče sa tim, neki od naših kolega rade sve što je moguće da haos u regionu Bliskog istoka postane trajan - rekao je Putin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online