Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
20:22
B. Božin - Vesti A

Romski klanovi iz Hrvatske poharali Nemačku: Devojčice izvele hiljade provala

Policija Minhena protekle nedelje uhapsila je tri devojčice starosti 14, 15 i 19 godina za koje se ispostavilo da pripadaju velikom klanu devojčica-provalnika kojim rukovode romske familije iz Zagreba, pišu nemački mediji. Ovaj klan je odgovoran za hiljade provala u Nemačkoj, saopštio je Rajnhold Bergman iz kriminalističke policije u Minhenu.

pixabay.com
Bande iz Nemačke obijale stanove koristeći romske devojčice iz Hrvatske

Istraga je trajala godinu i po dana, što je do sada praktikovano samo protiv velikih mafijaških organizacija. Prisluškivano je preko 100.000 telefonskih razgovora.

- Pretpostavljamo da je ova grupa počinila gotovo svaku petu provalu u Nemačkoj prošle godine - izjavio je Bergman.

Istraga je pokrenuta proleća prošle godine, kada je primećen porast provala u Minhenu. Sa prosečno četiri, njihov broj je skočio na 12 dnevno.

- Primećen je veliki broj grupa sastavljenih od devojčica - dodao je Bergman.

Šefovali iz Zagreba

Akcijama su rukovodili šefovi iz Zagreba, koji su upravljali čitavom strukturom i koji su uzimali i delili čitav plen. U Hrvatskoj su kupovali kuće, zlato i zakupljivali sefove za gotovinu.
Nakon godinu dana istrage je u Zagrebu obavljen pretres vile bračnog para koji je vođen kao šef jednog od klanova, gde je zaplenjeno više stotina hiljada evra u gotovini, nakit, slike, plastična flaša sa preko 100 dijamanata.

Inspektori u civilu su pratili jednu grupu od nekoliko devojčica i primetili da ulaze u luksuznu zgradu, a nakon hapšenja su ispod njihove odeće pronašli šrafcigere i drugi alat za obijanje. Devojčice su kod sebe imale jeftine mobilne telefone za jednokratnu upotrebu i falsifikovane dokumente.

Analiza DNK materijala povezala je ove devojčice sa desetinama provala po celoj Nemačkoj.

- Ove bande koriste isključivo romske devojčice, jer šefovi misle da će, ukoliko budu uhapšene, morati smesta da budu puštene. One su vrlo mobilne, stalno menjaju mesta za provale i nikada ne ostaju duže od dva-tri dana u jednom gradu, pa se potom odmah vraćaju nazad u Hrvatsku. Zatim idu u neku drugu EU zemlju, stalno menjaju imena i koriste nove identitete - opisuje Bergman metod rada ove bande.

Zahvaljujući zaplenjenim mobilnim telefonima istraga je došla do drugih članova bande.

- Kada ih prisluškujete duže vreme, počnete da razumete šifre koje koriste. Tako "ići u šetnju" znači krenuti u provalu, a "dobiti vaške" znači da je ukraden novac - dodaje komesar Bergman.
Na dnu su "pčele radilice", devojčice koje su iz Hrvatske slate u Nemačku radi provala. Iznad njih je nivo "logističara", uglavnom starijih devojaka koje više nisu išle u provale, već su živele širom Nemačke, nabavljale smeštaj i mobilne telefone za "radnice". Iznad su bili šefovi.

Na delu je uhapšeno 20 romskih devojčica širom Nemačke.

- Ne radi se o tome da okrivljujemo čitavu jednu narodnost, ali utvrdili smo da ove romske grupe imaju paralelne strukture, uključujući sopstvene sudove i zakone. Sa policijom nema nikakve saradnje i odnos prema nama je uvek izuzetno drzak i arogantan, a ujedno postoji nešto slično pravom mafijaškom kodeksu. Devojke koje kradu se razmenjuju među klanovima, a česte su i svadbe za koje se troši između 30.000 i 140.000 evra, već prema tome koliko plena devojčica koja se udaje može da donese i što je veći ugled klana u koji ulazi - navodi Bergman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online