Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.10.2017.
13:38
Vestionline, Tanjug A

Katalonci prete: Ako Madrid nastavi ovako...

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas da će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija relaizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

EPA/Robin Townsend
Katalonska kriza mogla bi da eskalira: Karles Pudžemon

- Plan špasnke vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji - naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu Člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, preneo je AFP.

U 17 časova biće održana i sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, navodi francuska novinska agencija.

Kako su agencije prethodno izvestile, potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras u sredu je izjavio da španske vlasti "nisu ostavile opcije" vlastima tog regiona nego da nastave sa proglašenjem nezavisnosti. 

Španski ministar pravde Rafael Katala insistirao je na tome da proglašenje nezavisnosti "neće biti zakonski validno", iako će imati "posledice sa kriminalističke tačke gledišta".

Prema pisanjima katalonskih medija, katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je na hitan sastanak svog kabineta sa većim civilnim grupama i onima koji se zalažu za nezavisnost i taj sastanak se očekuje ujutru. 

Kako je AP ranije preneo, Pudždemon je juče izjavio da ne planira da se pojavi pred španskim Senatom kako bi odbranio svoje stavove o nezavosnosti Katalonije i suprotstavio se merama centralne vlade da raspusti regionalnu vladu. 

Predsednik parlamenta Katalonije informisao je poslanike da će Pudždemon, umesto toga, prisustvovati sednici tog parlamenta u četvrtak, navodi AP pozivajući se izjave predstavnika nekoliko parlamentarnih stranaka, koji su insistirali na anonimnosti. 

Španski mediji preneli su ranije da bi Pudždemon mogao danas da se pojavi pred komisijom Senata, koja je zadužena da razmotri odluku premijera Mariijana Rahoja da započne proces preuzimanja nadležnosti katalonske vlade da bi je sprečio da proglasi nezavisnost. 

Očekuje se da španski Senat u petak odobri mere za raspuštanje katalonske Vlade. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online