Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.11.2017.
20:39
b92.net A

Novi svetski skandal: "Rajski papiri" razotkrivaju kraljicu Elizabetu, Trampa, Ruse...

Međunarodno udruženje novinara (ICIJ) objavilo je novo istraživanje o imovini svetskih moćnika, skrivenim fondovima, ofšor računima i izbegavanju poreza.

EPA/Facundo Arrizabalaga
I kraljica Elizabeta Druga u "Rajskim papirima"

U pitanju je 13,4 miliona dokumenata pod zajedničkim imenom "Rajski papiri", a kako navode istraživači, u njima se između ostalog govori o ofšor sredstvima britanske kraljice, vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, tajnim poslovima bliskog saradnika kanadskog premijera Džastina Trudoa, ali i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima se spominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata, načini za izbegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa.  

"Rajski papiri" govore o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o 13 miliona dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su preko državnih kompanija Rusi upumpali u Fejsbuk i Tviter... 

Kako se navodi, iza investicija ruskog milijardera Jurija Milnera u Silicijumsku dolinu stoji "lavirint ofšor kompanija", ali i novac ruske VTB banke i giganta Gasproma. 

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvezda iz industrije sporta i zabave kao što su Madona i Bono Voks, kao i načini na koje oni na legalan način "čuvaju" svoje bogatstvo od poreznika. 

U "Rajskim papirima" se spominju i imena zvezda iz industrije zabave i sporta i načini na koje oni na legalan način čuvaju svoje bogatstvo. Kako prenosi BBC, govori se i o poslovanju u engleskoj Premijer ligi i vezama ruskih tajkuna sa fudbalskim klubovima Arsenalom i Evertonom. 

U pretrazi baza podataka ICIJ, u kojoj se nalaze i "veliki igrači" obuhvaćeni dokumentacijom iz "Panamskih papira", pojam Srbija kao rezultate izbacuje tekstove o Guzenbaueru i sestri Mila Đukanovića Ani Kolarević. 



I ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon. 

Kao i prethodno veliko otkriće koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICIJ, tzv. "Panamski papiri", ključne dokumente je i ovog puta dobio nemački "Zidojče cajtung". 

Gigant Eplbaj, jedan od lidera u ofšor poslovanju, čije se ime spominje u nizu dokumenata već je objavio da se bavi isključivo legalnim aktivnostima i da pruža usluge klijentima u okviru međunarodnog prava.

Na svom sajtu ICIJ navodi ključna otkrića "Rajskih papira": 

- Ofšor aktivnosti 120 političara i svetskih lidera, među kojima su i britanska kraljica i 13 bliskih saradnika i donatora predsednika SAD.
- "Poreske vratolomije" više od 100 multinacionalnih korporacija, među kojima su Najk, Epl i proizvođač botoksa Alergan.
- Otkrivaju se velike kupovine korporacija u Africi i Aziji, preko Mauricijusa i Singapura zbog poreskih olakšica.
- Detalji o tome kako vlasnici aviona i jahti, među kojima su pripadnici svetskog plemstva i sportske zvezde, koriste Ostrvo Men kako bi izbegavali poreze na luksuz i pokretnu imovinu
- Otkriće o tajnim poslovima i skrivenim kompanijama povezanim sa korporacijom Glenkor

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online