Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.11.2017.
10:11
Vestionline A

NATO zahteva da se mostovi i putevi u Evropi osoposobe za tenkove i tešku artiljeriju

"NATO alijansi potrebno je da se putevi, mostovi i druga civilna infrastruktura u Evropi prilagode povećanim vojnim potrebama, što će zahtevati saradnju sa nacionalnim vladama i privatnim sektorom", rekao je šef pakta Jens Stoltenberg uoči sastanka sa ministrima odbrane u Briselu.

EPA/Marcin Bielecki
NATO ima povećnae potrebe za vojna dejstva u Evropi

Ministri odbrane iz 29 NATO članica stigli su u Brisel gde će početi raspravu o reviziji komandne strukture pakta, koja predviđa novu komandu za zaštitu morskih granica između Severne Amerike i Evrope i drugu komandu koja će poboljšati kretanje trupa i opreme u Evropi.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg veruje da je revizija komandne strukture neophodna kako bi se sprečila navodna pretnja od Rusije. Zato, u cilju "odvraćanja i kolektivne zaštite", NATO želi da evropski putevi budu spremni za brzo preraspoređivanje tenkova, artiljerije i drugog teškog naoružanja i opreme.

- Ne radi se samo o komandama. Moramo da se osiguramo da su putevi i mostovi dovoljno jaki da izdrže naša najveća vozila, a da su železničke mreže opremljene za brzo postavljanje tenkova i teške opreme. NATO ima vojne zahteve za civilnu infrastrukturu, i moramo da je unapredimo tako da zadovoljava vojne potrebe - rekao je Stoltenberg u utorak na konferenciji, prenosi "Vojs tajms".

NATO se nada da će vlade država i privatni sektor sarađivati na unapređenju infrastrukture, naglašavajući da će Evropska unija imati "važnu ulogu".

Dok će jedna komanda upravljati kretanjem trupa i opreme kroz Evropu, predložena Atlantska komanda će, kako Stoltenberg veruje, ojačati mogućnosti vojnog bloka da "zaštiti linije na moru koje su krucijalne za transatlanski savez".

- Moramo da budemo u mogućnosti da premeštamo snage preko Atlantskog okeana, iz Severne Amerike u Evropu - rekao je Stoltenberg.

NATO park trenutno ima sedam komandi sa 7.000 stalnog osoblja, dok je u vreme hladnog rata imao 33 sa 22.000 ljudi. Stoltenberg je rekao da su nove komande neophodne zbog trenutnih bezbednosnih klima.

NATO se takođe nada da će nove komandne strukture moći da se uključe i u sajber-domenu.

- U svakoj vojnoj akciji biće sajber-komponenti, zbog čega je sve više integrisan u sve što radimo - rekao je sekretar NATO-a.

Rusija se još nije oglasila na predložene promene u paktu. Moskva je govorila o zabrinutosti zbog jačanja prisustva alijanse na svojim granicama, dok je prošlog meseca ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Moskva mora da preduzme mere da se izbori sa novonastalim pretnjama za zapadu zemlje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.11.2017. 10:43
Ovi se spremaju da napadnu Rusiju.Zar će vojska srbije učestvovati u tome?Vojska Srbije:dali ona uopšte postoji?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online