Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.11.2017.
14:12
Vestionline, Tanjug A

Šta je to Putin rekao Trampu u lice?

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je imao normalan dijalog s američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu, prenosi Rojters.

EPA/Mikhail Klimentyev/Sputnik
Putin: Tramp je civilizovan

Agencija navodi da je Putin Trampa opisao kao nekog ko je civilizovan, obrazovan i lak za saradnju.

Navodi se da je Putin kazao da do pominjanog bilateralnog sastanka njih dvojice na samitu APEC nije došlo zbog gustog rasporeda obe strane i problema sa protokolom koje nije obrazložio.

Rojters navodi da je Putin u obraćanju novinarima na kraju samita poručio da i dalje postoji potreba za daljim kontaktima SAD i Rusije, kako na nivou šefova država tako i njihovih zvaničnika, kako bi se razgovaralo o pitanjima koja uključuju bezbednost i ekonomski razvoj.

Susret na marginama

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, danas su nakratko razgovarali na marginama drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu i potvrdili zajedničko saopštenje o Siriji, prenosi TASS.

U saopštenju piše da predsednici potvrđuju odlučnost u borbi protiv Islamske države kako bi došlo do konačne pobede nad njom, kao i da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije.

- Što se tiče odvojenog sastanka, kao prvo, to je vezano za Trampov raspored i moj raspored, i za određene formalnosti protokola, sa kojima nažalost naši timovi nisu mogli da se izbore. Pa… Biće kažnjeni zbog toga. Međutim, ništa strašno se nije desilo. Porazgovarali smo na današnjem sastanku. Sve u svemu, razgovarali smo o svemu o čemu smo želeli - rekao je Putin na završnoj konferenciji za novinare u Da Nangu.

EPA/Mikhail Klimentyev/Sputnik
A i Tramp je njemu odgovrio...

Putin je istakao da dve sile i te kako imaju o čemu da razgovaraju i u oblasti bezbednosti i u oblasti ekonomske saradnje, koja je danas, kako je rekao, praktično na nuli. Prema njegovim rečima, trenutni trgovinski obrt nije ozbiljan za obe zemlje.

- Bilo je 28 milijardi, sada je 20 milijardi. Za zemlje poput SAD i Rusije, to je gotovo ništa - rekao je ruski predsednik. On je napomenuo da su razgovarali kako da iskoriste nove mogućnosti koje pruža digitalna ekonomija za razvoj ekonomskih veza.

- Može se reći da je rad na marginama APEK-a bio koristan i uspešan, jer nije bilo lako pristupiti izjavi o Siriji. Naši eksperti su radili na ovoj izjavi uoči samita, a juče smo dorađivali ovaj dokument - rekao je Putin novinarima.

Prema njegovim rečima, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson radili su na pitanjima koja su nastala tokom pripreme dokumenta.

- Danas je sa američkim predsednikom usaglašen ovaj dokument koji je važan, jer naglašava neke apsolutno fundamentalne stvari. Kao prvo, nastavak borbe protiv terorizma, to je izuzetno važno za Sjedinjene Američke Države, posebno u svetlu nedavnih tragičnih događaja koji su se tamo desili povezanih sa terorističkim napadima. Važno je i za nas, zemlju koja se odavno suočava sa ovim problemom. I važno je za čitavu međunarodnu zajednicu - naglasio je Putin.

Prethodno su se dvojica predsednika rukovala na sinoćnjoj gala večeri dobrodošlice koju su organizovali domaćini, a iz Bele kuće je saopšteno da Tramp i Putin neće održati formalni sastanak u Vijetnamu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online